Skrzydełka z piekarnika

Skrzydełka z piekarnika to szybki, prosty i bardzo pyszny sposób na obiad. Dobrze zamarynować je poprzedniego dnia, lub rano aby dokładnie przeszły aromatem i smakiem. Soczyste w środku, z chrupiącą skórką smakują każdemu. Można dodawać do nich przyprawy i zioła według uznania. Ja przedstawiam Wam mój ulubiony sposób.


  • 8 skrzydełek
Marynata:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta chili
Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy i pozbawiamy lotek. Przekrawamy na pół w miejscu łączącej obie kości chrząstki. Z podanych składników robimy marynatę, dokładnie mieszając wszystkie jej składniki. Skrzydełka dokładnie obtaczamy w marynacie i układamy w zamykanym naczyniu. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Po tym czasie wyjmujemy z naczynia. Pieczemy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym przez 40 minut w 190 stopniach. Po 20 minutach pieczenia przekładamy na drugą stronę.

Komentarze

  1. Bardzo lubię takie skrzydełka i przygotowuję w podobny sposób.
    Chyba jednak piekłam je w zbyt wysokiej temperaturze..Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta temperatura jest wystarczająca :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Skrzydełka to chyba każdy lubi, a ja lubię je nawet bardzo :) ciekawy przepis i dopisuje do listy pysznych skrzydełkek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mało jemy mięsa, ale jak widzę takie skrzydełka, to aż głodna się robię ;) Jutro kupię, zamarynuję i upiekę! Mniammm..

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusisz tymi skrzydełkami, oj kusisz. Bardzo dawno nie robiłam, więc chętnie się poczęstuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Skrzydełka dobre cały rok, a co dopiero takie chrupiące! Aż mi ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię podobnie, może ciut ostrzej, ale do marynaty dodaję kilka, kilkanaście kropli soku z ananasa wyciśniętego z surowego plastra (ręcznie) mięso robi się mięciutkie a ananasa nie czuć.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię skrzydełka! Dość dawno ich nie robiłam i kiedy patrzę na Twoje pysznie upieczone, mam wielką ochotę je zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubimy i często robimy. Ale nigdy nie dawałam curry. Narobiłaś mi smaka☺️

    OdpowiedzUsuń
  9. Regularnie robię udka, jakoś moja rodzina zdecydowanie bardziej właśnie je woli od skrzydełek. Jednak warto zmieniać potrawy, więc niedługo wykorzystam Twój przepis i zrobię właśnie skrzydełka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marynatę z przepisu możesz również zastosować do udek :)

      Usuń
  10. U mnie wszyscy uwielbiają skrzydełka z piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  11. Co najmniej raz w tygodniu są u mnie skrzydełka

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek