Chlebek ziołowo - serowy
W niedzielne popołudnie przybywa do Was z przepisem na chlebek drożdżowy. Zaletą tego wypieku, oprócz oczywiście smakowitości i cudownego aromatu jest to, że nie trzeba go kroić.
- 3 szklanki mąki
- 25 g drożdży świeżych lub opakowanie suchych
- 4 łyżki stopionego masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Z mleka, cukru, drożdży i odrobiny mąki robimy rozczyn. Mąkę łączymy z wszystkimi składnikami i dokładnie wyrabiamy ciasto - musi być elastyczne, Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Farsz:
- 100 g stopionego masła
- szklanka posiekanej natki pietruszki
- 6 dużych ząbków czosnku - przeciśniętych przez praskę
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Smarujemy farszem i kroimy na 10 cm pasy. Układamy pasy jeden na drugim i kroimy na 12 cm. Układamy do keksówki "na stojąco". Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy 35 minut. I gotowy :) Wspaniały zarówno na ciepło i na drugi dzień :)
Musze przyznać, ze jest strasznie kuszący!!! Pozdrawiam w Nowym Roku Justyś :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko i również pozdrawiam :)
UsuńWow świetnie wygląda.
OdpowiedzUsuńA jak smakuje Kochana :) Rewelacja :)
UsuńJej, musi być bardzo smaczny! Ja po tych wszystkich świętach czuję się tak strasznie pełna, że nie mam apetytu. A wcale tak się nie objadałam:) Trzeba wrócić do normalności:) Pozdrawiam w nowym roku.
OdpowiedzUsuńAniu Kochana to jak zgłodniejesz polecam :) Pozdrawiam :)
Usuńupiekę :) zapisuję :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu nie pożałujesz :)
Usuńale fajny,aż mi zapachniało-pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kasiu :) Wszystkiego dobrego dla całej Rodzinki :)
UsuńA ile tego mleka, bo nie jest podane?
OdpowiedzUsuń250 ml, bardzo przepraszam już poprawiłam, zamiast mleka było 2x masła :) Pozdrawiam :)
Usuńpyszności, nie ma jak własne pieczywko :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ten chlebek :) Chyba to będzie mój pierwszy jaki sama upiekę :)
OdpowiedzUsuń