Modra kapusta z jabłkiem i rodzynkami
Czerwona kapusta swój piękny kolor zawdzięcza antocyjanom. Antocyjany są przeciwutleniaczami, pomagają w przyswajaniu witaminy C, wzmacniają naczynia krwionośne, działają przeciwnowotworowo i przeciwalergicznie. Niestety antocyjany nie są gromadzone w naszym organizmie i dlatego powinny one gościć w naszej codziennej diecie. A więc jedzmy owoce i warzywa zawierające antocyjany, czyli te o barwie ciemnoczerwonej, czasem nawet czarnej. Co by nie być gołosłownym zapraszam dziś na modrą kapustę z jabłkiem i rodzynkami.
1 kg czerwonej kapusty
2 jabłka
2 cebule
2 garści rodzynek
oliwa z oliwek
cukier
sól
pieprz
sok z cytryny
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na 3 łyżkach oliwy z oliwek. Przekładamy do garnka, dodajemy poszatkowaną kapustę i odrobinę gorącej wody. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone jabłko oraz rodzynki. Dusimy jeszcze kilka minut, doprawiamy sola, pieprzem, cukrem i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Na zdrowie :)
U mnie w domu są etapy kapuścianego jedzenia....teraz idzie surówka na surowo, później będzie duszona,.
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowa i na pewno smaczna surówka. Dzięki za przepis, przyda się w codziennym przyrządzaniu dań :)
OdpowiedzUsuńhttp://madame-katharine.blogspot.com/