Babka śmietankowa godna polecenia
Witajcie :) Dziś przedstawiam Wam przepis na babeczkę śmietankową:) Jest pyszna, bardzo śmietankowa - za sprawą olejku, ale również polewy śmietankowej. Ciasto to używam również do wielkanocnych baranków, które prezentowałam wcześniej. Z jednej porcji wychodzą cztery dorodne baranki :)
Przepis:
- 1 kostka miękkiego masła albo margaryny
- 1 i 1/2 szklanki mąki wrocławskiej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek śmietankowy
Margarynę ucieramy dokładnie z cukrem i na przemian dodajemy mąkę i jajka, olejek śmietankowy, na koniec proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 60 minut. Babkę wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Polewa śmietanowa:
- 150 g śmietany gęstej 18%
- 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę bardzo dokładnie ucieramy z cukrem pudrem i smarujemy babkę.
Smacznego :)
Pysznie się prezentuje, poproszę kawałeczek do kawusi :-)
OdpowiedzUsuńMałgosiu zapraszam w takim razie do mnie na wieś :)
UsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Beatko :) Pozdrawiam :)
UsuńBabeczka jak marzenie. Kształtna i powabna :))
OdpowiedzUsuńTo zupełnie tak jak my Elu :) :) :)
UsuńO, ja też poproszę kawałek do kawy :-) U Ciebie, wszystko jest takie piękne, proste i smakowite. A jak ja wejdę do kuchni...
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :) I dziękuje za opinię, miło mi bardzo :)
UsuńWypiek bardzo apetyczny i juz raczej nie ma po babce śladu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda a przepis jest dość prosty więc warto spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
bosko ta babeczka wygląda! strasznie słodko i apetycznie :***
OdpowiedzUsuń