Rurki z ciasta francuskiego z kremem ajerkoniakowym:)

   Witajcie :) Och jak wiosennie się zrobiło :) Ja ograniczam słodkości ale moich domowników rozpieszczam jak tylko mogę. Dziś przed nami telewizyjny wieczór więc zaserwuję im rurki z kremem ajerkoniakowym. 

A że czasu mało mam postanowiłam wykorzystać ciasto francuskie. Ciasto lekko rozwałkowałam, pokroiłam na 1,5 cm paski. Rurki metalowe posmarowałam masłem i owinęłam ciastem, posmarowałam jajkiem i posypałam brązowym cukrem. Piekłam w 220 st do zarumienienia. Jeszcze ciepłe zdjęłam z foremek i zabrałam się za krem. 3 łyżki żelatyny rozpuściłam w bardzo małej ilości wrzątku i pozostawiłam do ostygnięcia. 250 ml kremówki ubiłam z 2 łyżkami cukru pudru. Dodałam 100 ml ajerkoniaku i ostudzoną żelatynę.  Lekko tężejącym kremem napełniłam rurki. 



Komentarze

  1. Uwielbiam rurki, a Twoje Justynko wyglądają tak apetycznie, że nawet o tej porze zjadłabym kilka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dawno nie robiłam rurek...a foremki leżą. Smarujesz masłem? Ja nie, ja tylko każdą zanurzam w mące.

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz to już przegięłaś :-) Masz szczęście, że obecnie nie spożywam alkoholu.

    OdpowiedzUsuń
  4. no...na krem mam "swój patent", ale rurki wyglądają smakowicie...jak mi się leniuch wyłączy, to też zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo Ty tylko dla ducha te swoje cudowności tworzysz, ale o ciele nie zapominaj :)

      Usuń
  5. U mnie też rurki dawno nie były uzywane, ale u Ciebie mozna zobaczyć efektowne smakołyki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weroniko warto je odkurzyć, mogą się przydać :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Dawno nie robiłam ciasta francuskiego. A rurki-obłęd :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beato przyznaję się bez bicia, że ja nie robię, kupuję gotowe, nie mam czasu tak się bawić :)

      Usuń
  7. oj Justynko - kusisz;) uwielbiam te rarytasy :)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu ja niestety też :) choć muszę się ograniczać inaczej będę się turlać :)

      Usuń
  8. ojjjjj...jak kusisz,bo tak apetycznie wyglądają
    pozdrowionka
    Co mi w duszy gra

    OdpowiedzUsuń
  9. ooooo :P więcej na Twojego bloga nie wchodzę, bo zgłodniałam od patrzenia na te rureczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rób mi tego Moniko :) Proszę :) Wchodź, najwyżej nie patrz :)

      Usuń
  10. Justynko, radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych :-)
    Rurki bardzo apetyczne, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek