Pączki z piekarnika
Co prawda do Tłustego Czwartku jeszcze trochę czasu, ale już dziś chcę Wam zaproponować pączki w wersji piekarnikowej. Mniej tłuszczu, mniej kalorii. Nie oszukujmy się - nie są takie jak te na oleju, ale przemówią do tych, którzy liczą kalorie. Bardzo mięciutkie, z domowymi powidłami smakują jak pyszne, drożdżowe bułeczki. Mniej z nimi pracy niż z tradycyjnymi - czy już Was przekonałam? :)
- 1/2 szklanki mleka - podgrzać
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki drożdży - pozostawić kilka minut do wyrośnięcia.
- 2,5 szklanki mąki - przesiać do miski
- dodać szczyptę soli
- 1/2 szklanki cukru - wymieszać
- podgrzać 1/2 szklanki mleka.
- roztopić 50g masła lub margaryny.
Do mąki dodać rozczyn z
drożdży, ciepłe mleko, ostudzone masło, 1 jajko. Połączyć wszystkie składniki
łyżką. Miskę przykryć i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie
ciasto na oprószonej mąką stolnicy lekko rozklepać ręką na grubość 2 cm. Wyciąć
szklanką pączki, nałożyć na nie łyżeczkę marmolady i zalepić. Zostawić do
wyrośnięcia 30 minut. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, na środkowym
poziomie przez 10 - 15 minut. Polukrować.
pieczone pączki, to dobry pomysł - mniej kaloryczne
OdpowiedzUsuńzgadza się, ale niestety to nie to, co na oleju :)
Usuńw sam raz na dietę :)
OdpowiedzUsuńTak jest :)
UsuńMagda kuzynka
OdpowiedzUsuńWygladaja smakowicie,zaraz sie wezme za pieczenie
Powodzenia :)
UsuńKolejny przepis dla mnie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńRobię czasami podobne, ale moje w smaku przypominają bardziej bułeczki . W sam raz na podwieczorek .
OdpowiedzUsuńTe też bardziej bułeczki niż paczki przypominają :) Ale jak się chce słodkiego to wszystko smakuje :)
Usuńzawsze to trochę mniej kalorii :) wyglądają super !!!
OdpowiedzUsuńNo cos takiego! Brzmi super!
OdpowiedzUsuń