Babka migdałowa
Babka migdałowa to moja propozycja na "Błyskawiczny piątek" - Facebookową akcję, na którą bardzo serdecznie Was zapraszam. Bardzo ciekawy przepis, smak wyjątkowy, ponieważ nie ma w tej babce ani grama mąki. Nam bardzo smakowała, mimo iż jest dość ciężka i nie da się jej zjeść dużo na jeden raz :)
- 1 cytryna
- 4 jajka
- 1/2 szklanka
- 200 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki masła
Cytrynę wyszorować, naciąć w kilku miejscach, w małym garnku gotować 20 minut. Po tym czasie ostudzić, pokroić na mniejsze cząstki, usunąć pestki i zmiksować. Oddzielić białka od żółtek, Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać migdały z proszkiem do pieczenia i zmiksowaną cytrynę. Biała ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zamieszać delikatnie. Piec 50 minut w 175 stopni. Jak ostygnie polać lukrem.
O rety jak bajecznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna baba :-) porywam duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńto ja czekam! podeślij kurierem!
OdpowiedzUsuńJustynko wspaniała babka, muszę taką upiec :-)
OdpowiedzUsuńAleż urodziwa :D
OdpowiedzUsuń