Babka migdałowa

 Babka migdałowa to moja propozycja na "Błyskawiczny piątek" - Facebookową akcję, na którą bardzo serdecznie Was zapraszam. Bardzo ciekawy przepis, smak wyjątkowy, ponieważ nie ma w tej babce ani grama mąki. Nam bardzo smakowała, mimo iż jest dość ciężka i nie da się jej zjeść dużo na jeden raz :)


  • 1 cytryna
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanka
  • 200 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki masła
Cytrynę wyszorować, naciąć w kilku miejscach, w małym garnku gotować 20 minut. Po tym czasie ostudzić, pokroić na mniejsze cząstki, usunąć pestki i zmiksować. Oddzielić białka od żółtek, Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać migdały z proszkiem do pieczenia i zmiksowaną cytrynę. Biała ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zamieszać delikatnie. Piec 50 minut w 175 stopni. Jak ostygnie polać lukrem.

5 komentarzy:

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger