Wuzetka z bitą śmietaną i czekoladą

 Ciacho z tradycją, stare jak świat, kojarzące się z dzieciństwem i rodem z PRL-u kawiarnią w Toruniu :) Do dziś można ją znaleźć w niemalże każdej cukierni. Ciasto jest pyszne, świetnie się prezentuje - choć moje nie zdążyłam ozdobić, musiałam schować się z jednym kawałkiem do sypialni, żeby zrobić zdjęcie :) Moja dzisiejsza wersja to kakaowy biszkopt przełożony grubą warstwą bitej śmietany i oblany czekoladą :)



  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Mąkę, proszek i kakao przesiane dodać do żółtek - dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem, wyłożyć ciasto i piec 30 minut - sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i przekroić na pół. 

  • szklanka herbaty
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki rumu
  • 2 łyżki solu z cytryny
Zaparzyć herbatę, dodać cukier i dokładnie wymieszać, poczekać aby lekko ostygła, dodać rum i sok z cytryny. Powstałym ponczem dokładnie skropić obie części ciasta.
  • 1 litr śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru 
Żelatynę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie wlewamy śmietanę do wysokiego naczynia i ubijamy. Kiedy już zacznie gęstnieć dodajemy cukier puder i zimną żelatynę. Bitą śmietaną przekładamy biszkopt.
  • czekolada deserowa 
  • 50 g śmietany 30%
  • 50 g masła
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy do niej masło. Jak dokładnie się rozpuści dodajemy śmietanę i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki :)
Moja ani nie trafia do lodówki, ani nie zdążę pobawić się w kleksowanie :) Ale tak już jest z moimi łasuchami :)

8 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciacho Justynko, porywam kawałeczek do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na wuzetkę z biszkoptem! Krem musiałabym zmodyfikować, bo nie jem mięsa, więc żelatyna odpada, ale myślę, że sama bita śmietana świetnie się zachowa! Albo agar!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje. Jedyne co mogę to obejrzeć, bo dieta, dieta i jeszcze raz dieta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. az ślinka cieknie :) klasycznie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boska propozycja :)
    Ciasto bardzo apetyczne. Takie klasyczne przepisy są bardzo fajne :)
    Chętnie bym zjadła kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi narobiłaś smaku! Dawno już nie piekłam wuzetki. Wygląda bardzo apetycznie.
    Przesyłam serdeczne pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. O kurcze, niby klasyka a ja jeszcze nigdy nie robiłam. To wszystko przez moje łakomstwo. Całusy Justynko :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger