Mięsno-jarzynowa zupa z pęczakiem
Dziś u nas prawdziwie jesienna aura: chłodno i pochmurno. Na taką pogodę najlepsza jest zupa: z mięskiem, warzywami, pęczakiem - smaczna i pożywna :)
- 1 mała pierś z kurczaka
Ugotować w wodzie z solą.
- 75 g pęczaku - opłukać pod bieżącą wodą na sicie i osączyć.
- 4 marchewki - obrać i pokroić w talarki
- por - oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki
- 2 łodygi selera naciowego - umyć i pokroić
W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju wrzucić warzywa i pęczak i poddusić.
Wlać wywar z piersi kurczaka, dodać liść laurowy i gotować około 15 minut. Pierś pokroić w kostkę i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem i gotować przez około 10 minut. I już można się nią delektować :)
Uwielbiam takie kolorowe zupy :)
OdpowiedzUsuń