Ciemna strona bułki, czyli keto jak się patrzy

Nie wiem, jak Ty, ale ja mam słabość do pieczywa. Taką prawdziwą, życiową słabość. Gdyby piekarnia była facetem, to ja bym się dawno zakochała. I chociaż życie pokazało mi już niejedną przypaloną skibkę i niejednego spalonego bułkarza (czytaj: chłopa, co obiecywał ciepło, a zostawił z dymem), to i tak wracam do tego tematu jak bumerang.

Bo z bułkami - i z życiem - jest tak, że zawsze warto zacząć od nowa. Ale tym razem po swojemu.

Dziś zapraszam Cię na bułki. Ale nie takie z białej mąki, od których potem człowiek chodzi napuchnięty jak balon po kinderbalu. To są ciemne, sycące, keto-buły, które nie tylko pachną jak piekarnia marzeń, ale i nie robią rewolucji w cukrze. Zero mąki pszennej, zero glukozo-wariacji - tylko błonnik, zdrowe tłuszcze i smak, który naprawdę robi robotę.

Idealne do jajka, do pasty z awokado albo - bądźmy szczere - do pożarcia samej, prosto z pieca, z masełkiem.


Składniki (na 6 bułek z charakterem):
  • 100 g mąki migdałowej

  • 30 g zmielonego siemienia lnianego (ciemne będzie super!)

  • 30 g łusek babki jajowatej (to one robią „glutenową” robotę bez glutenu)

  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez aluminium)

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

  • 3 jajka (L)

  • ok. 150 ml ciepłej wody

👉 Opcjonalnie: czarnuszka, pestki dyni, słonecznik do posypania. Bo kto bogatemu zabroni?


Wykonanie – proste jak bułka z masłem:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). Niech czeka, aż Ty zrobisz swoją magię.

  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę migdałową, siemię lniane, łuski babki jajowatej, proszek do pieczenia i sól.

  3. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj olej/masło, ocet jabłkowy i ciepłą wodę.

  4. Wlej mokre do suchych, wymieszaj energicznie. Masa zrobi się dość gęsta - jak plastelina na głodzie. Ale tak ma być!

  5. Odstaw ciasto na 5-10 minut. Łuski babki zadziałają i masa nabierze elastyczności.

  6. Zwilżonymi dłońmi uformuj 6 bułek, układaj na papierze do pieczenia. Możesz je lekko spłaszczyć, jeśli lubisz „wiejskie” klimaty.

  7. Posyp, czym chcesz - ja daję czarnuszkę i pestki dyni, bo jestem królową dekoracji.

  8. Piecz około 35-40 minut, aż się lekko zarumienią i będą wydawały ten cudowny, domowy zapach, który mówi: „Jest dobrze, dziewczyno.”

A na koniec…

Nie będę Ci mówić, że to są bułki idealne - bo ideały nie istnieją. Ale… jeśli bułka może być terapeutą, to ta właśnie jest. Nie oszukuje, nie tyje, nie powoduje wyrzutów sumienia. Jest ciemna, zdrowa i daje Ci wolność.

Z bułkami jak z facetami - jak Ci się rozpada w rękach, to znaczy, że skład był podejrzany od początku.
Nie każda bułka jest warta pieczenia. Czasem lepiej wcisnąć reset, włączyć piekarnik i zacząć od nowa - ze sprawdzonym przepisem i bez ściemy.

Z czułością i przymrużeniem oka,
Sunflower – po ciemnej stronie keto, ale z jasną głową 🌻

Komentarze

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek