Zapiekane Szparagi z serem i jajkiem
Oto przepis na zapiekane szparagi z serem i jajkiem. To danie jest proste, pyszne i idealne na sezon szparagowy. Przygotujmy je razem!
Składniki:
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów (około 600 g)
- 150 g sera feta (można użyć innego ulubionego sera, np. mozzarelli)
- 150 g małych pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki ulubionej oliwy (około 40 ml)
- Spora szczypta pieprzu i soli
- jajka
- Do podania: parmezan, listki bazylii, limonka
Umyj delikatnie pęczek młodych, zielonych szparagów pod zimną, bieżącą wodą. Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów, złap za koniec każdego szparaga i oderwij część zdatną do jedzenia. Osusz je na ręczniku papierowym i wyłóż do żaroodpornego naczynia.
Na ogonki szparagów wyłóż około 150 gramów sera mozzarella pokrojonego w kostkę oraz tyle samo mini pomidorków (większe sztuki można przekroić na pół). Całość oblej 4 łyżkami ulubionej oliwy i oprósz świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Jeśli używasz sera feta, który jest słony, nie dodawaj za dużo soli. W przypadku sera mozzarella, możesz użyć nieco więcej soli. Wbij jajka - ilość zależy od Ciebie.
Umieść naczynie w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C (z termoobiegiem ustaw 175 stopni).
Zapiekaj szparagi z serem bez przykrycia przez około 20-25 minut lub nieco dłużej, w zależności od grubości szparagów. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, posypane parmezanem, listkami bazylii i skropione limonką.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)