Piernikowa tarta na kruchym spodzie z malinami



Wiem, wiem, jeszcze zbyt wcześnie na piernikowe smaki, ale nie mogłam się oprzeć. W szkole uczniowie tak mnie jakoś nakręcili. Rozmawialiśmy o rodzinie, o szczęśliwych, wspólnych chwilach w  gronie najbliższych, o ładowaniu baterii, wspólnym świętowaniu - wszystkim od razu przyszło na myśl Boże Narodzenie. A jak Boże Narodzenie to oczywiście pierniczki. Na nie jeszcze nie czas, ale na piernikową tartę jest zawsze dobry.

Kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g wody
  • szczypta soli
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy i na wałku przenosimy ciasto na formę do tarty. Formę wyklejamy ciastem i nakłuwamy widelcem. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Masa piernikowa:
  • serek mascarpone - opakowanie
  • duże duże pierniki z lukrze
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • łyżeczka kawy rozpuszczonej w odrobinie wrzątku
  • sok z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą gładką masę.
  • dżem lub konfitura malinowa
  • maliny
Wystudzoną tartę smarujemy dżemem malinowym, na który wykładamy piernikową masę, dekorujemy malinami i schładzamy w lodówce.

Komentarze

  1. No tak, piernikowe nuty z głęboką jesienią zaczynają mi się kojarzyć. A tu słońca tyle dzisiaj! Cudnie. Ale tartę Twą zjadłabym z rozkoszą mrużąc od słońca oczy...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pomysł z tymi piernikami! Niesamowity! Przecież to jest wprost genialne! Ja czasami robię podobną masę z resztek ciast z dodatkiem daktyli, łyżki mleka i cukru i wychodzą mi niezłe bajaderki, ale o takim nadzieniu nie pomyślałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakby nie patrzeć to jesień kojarzy się z rozgrzewaniem, bo przecież chłodnawo już. A jak rozgrzewanie to i korzenne przyprawy, i pierniczki... Twoja tarta bardzo mi pasuje jednak do całorocznej słodkiej rozpusty ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda ze nie nie mam tu pierników bo już bym robila to ciasteczko :) ale zarobie jak tylko dorwie pierniki bo wyglada bardzo smakowiecie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajecznie i mega apetycznie prezentuje się tarta. Oj zjadłabym taką z przyjemnością

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne w swej prostocie! Kocham to,zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjny Przepis! Może zrobię na te święta 🤔 PS: moim zdaniem na pierniki zawsze jest dobra pora 😉🤷‍♀️🙈

    OdpowiedzUsuń
  8. Już jesień nastała, więc piernikowe nuty jak najbardziej pasują. Mi zresztą nawet latem by nie przeszkadzało. Pyszny pomysł, zrobię na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pierniki więc bardzo spodobał mi się Twój przepis :). Wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek