Babeczki z konfiturą z czarnej porzeczki

Babeczki z konfiturą z czarnej porzeczki to niesamowicie smaczny dodatek do popołudniowej kawy. Proste w przygotowaniu, a jakże wyśmienite. Polecam wszystkim miłośnikom babeczek i oczywiście czarnej porzeczki.


W jednej misce mieszamy ze sobą:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
W drugiej misce mieszamy:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
Łączymy składniki obu misek, mieszamy, aby się tylko połączyły, niezbyt długo. Wkładamy do "muffinowych" foremek po jednej łyżce ciasta, na środek łyżeczkę konfitury i znów ciasta do 2/3 wysokości i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Trzy łyżki konfitury podgrzewamy w garnku cały czas mieszając. Konfiturą smarujemy babeczki.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sałatka wielowarzywna na zimę :)

Syrop z Lilaka