Cytrynowa babka polana czekoladą
Na ostatnią niedzielę karnawału proponuję zrobić wielkanocną babkową przymiarkę :) Czemu wielkanocną? - bo niestety w wielu domach babki piecze się tylko na te Święta. Czemu niestety? - bo przepisów na babki jest całe mnóstwo, a to wspaniały wypiek nadający się na każdy dzień roku - nie tylko od Święta :) Niektórzy boją się babek, bo są "chimeryczne", bo często nie wychodzą tak, jakbyśmy chcieli. Przepis na sukces jest w przypadku babki bardzo prosty - wszystkie składniki musza mieć taką samą temperaturę. Zapraszam na cytrynowa babkę z czekoladą - normalnie "miodzio" :)
- 225 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 300 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 330 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml mleka
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodajemy sok z cytryny. Do masy dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz mleko - cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu wyjmujemy z formy i polewamy czekoladą, dekorujemy migdałowymi płatkami.
Mam podoba formę chyba zrobię na Wielkanoc
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
Usuńmniam, wygląda przepysznie. Przepis koniecznie muszę wypróbować, bo uwielbiam babki!
OdpowiedzUsuńPolecam i zapraszam :)
UsuńBaba wygląda apetyczne i bardzo lubię takie tylko mi nie wychodzą :) coś robię nie tak bo zakalce mam i to za każdym razem :)
OdpowiedzUsuńJeśli wszystkie składniki są w tej samej temperaturze to wyjdzie :) - zapewniam :)
Usuń