Syrop i dżem truskawkowy z miętą
Dżem truskawkowy z miętą to nasz ulubiony smak. Słodki, a zarazem orzeźwiający - po prostu wspaniały. Ponieważ nie stosuję w dżemach środków żelujących, a uwielbiamy je z kawałkami owoców przygotowuję je na swój specyficzny sposób. Przy okazji zyskuję smakowity syrop, który wykorzystujemy do wody, ciast i deserów.
- 2 kg truskawek
- 10 gałązek mięty
- 100 g cukru
Truskawki dokładnie płuczemy, usuwamy szypułki. Większe truskawki przekrawamy. Zasypujemy cukrem, mieszamy i dodajemy posiekaną miętę i gotujemy na małym ogniu 1 godzinę. Po tym czasie 2/3 gorącego syropu przelewamy do czystych, wyparzonych, szklanych butelek i dokładnie zakręcamy. Resztę dżemu gotujemy do uzyskania satysfakcjonującej gęstości. Można przeprowadzić test talerzyka - moje oko jednak wystarczy :) Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych słoików i mocno zakręcamy. Jeśli jesteście w posiadaniu piwnicy nie trzeba pasteryzować. Ja dysponuję jedynie domową spiżarką więc na wszelki wypadek umieszczam w piekarniku, w 120 stopniach na 15 minut. Po tym czasie pozostawiam do ostygnięcia w uchylonym.
Ale apetycznie wygląda <3
OdpowiedzUsuń