Rogaliki z masą makową
Zachciało mi się rogalików z okazji św. Marcina, ale że ja Wielkopolanką od półtora roku dopiero jestem mogę robić oszukane :) Ciasto moje tradycyjne drożdżowe, któremu jestem wierna od lat :)
0,5 kg mąki
10 dkg drożdży
1 śmietana kwaśna
1 łyżka cukru
kostka Kasi
Zrobić rozczyn z drożdży dodając cukier i mleko. Jak urośnie dodać do mąki z margaryną i zagnieść.
Następnie dodać śmietanę i zagnieść.
Wyrabiać przez chwilę, zostawić, aby odetchnęło i zabrać się za przygotowanie masy.
I teraz proszę Państwa wyjdzie całe moje oszukaństwo i lenistwo :) Masę makową kupiłam w puszeczce :) dodałam tylko jedno jajko i kilka kropel olejku migdałowego :)
Ciasto wałkujemy
na mniej więcej 2 mm i kroimy w trójkąty.
Na jeden z boków wykładamy łyżeczkę masy makowej.
Zawijamy rogale, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach do momentu jak tylko lekko się przyrumienią.
Zabieramy się za lukier - szklanka cukru pudru,
łyżeczka soku z cytryny, białko, kilka kropel aromatu migdałowego.
Wszystko należy wymieszać ze sobą i zmiksować. Orzechy włoskie posiekać i podpiec na patelni.
Smarować rogaliki lukrem i posypywać orzechami. Co tam, że oszukane - pyszne - polecam :)
Smarować rogaliki lukrem i posypywać orzechami. Co tam, że oszukane - pyszne - polecam :)
Tak sobie przpomniałam, że też mam masę makową gdzieś ;) zapowiada się pysznie:)
OdpowiedzUsuńprzepis na ciasto polecam, jest najlepszy na świecie, a do środka możesz dać co tylko chcesz :)
UsuńBardzo apetycznie wyglądają. Pokusiłbym się na takie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :) pozdrawiam
Usuńo rety ale mi ślinka cieknie! :) Justynko a z jakiej masy makowej korzystasz? Kiedyś jakąś kupiłam i była okrutnie aromatyzowana, może inna będzie lepsza, bo ja leniwa jestem i nie chce mi się robić. ;)
OdpowiedzUsuńA swoją drogą, jaka szkoda, że technologia nie pozwala jeszcze na przesyłanie takich smakowitości. :D
oj tak, ale byśmy mogły się częstować :) masę kupiłam z Lewiatana taką ichną :) byłam zadowolona, wiec mogę polecić z czystym sumieniem :)
Usuńwyszły pięknie :) ale do ciasta drożdżowego ja nie mam cierpliwości :P więc popodziwiam na zdjęciach ;P
OdpowiedzUsuńuwierz mi Weroniko, ze do tego cista nie potrzeba cierpliwości :) zapewniam :)
UsuńBardzo smakowicie wyglądają. Tak sobie myślę, że i na święta doskonale by się nadawały... :)
OdpowiedzUsuńI są bardzo smakowite, polecam na Święta i dni powszednie :)
UsuńMmmm, wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMmmm, dziękuję Olu :)
Usuńwyglądają pysznie :) ja nie musiałam piec, wczoraj po mszy rozdawali je u nas pod kościołem :)
OdpowiedzUsuńAle Ci dobrze, u mnie nie chcą rozdawać, muszę robić sama :)
Usuńa ja je zrobiłam :D bo moj Mąz uwielbia makowe rzeczy, jak tak sobie, ale te byly pycha-znaczy ciasto-super przepis-bo masek makowa robilam bo mialam mielony mak w domu :) wiec cos tam wykombinowalam. Ale pomysl super i jeszcze raz to powiem ze ciasto jest rewelacyjne!!! Mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że spróbowałaś i potwierdzasz, ja odkąd mam ten przepis innych nie robię :)
Usuńwyśmienite rogaliki, muszę spróbować :-) ja robię rogaliki z makiem ale w kruchym cieście :-)
OdpowiedzUsuńTeż muszę wypróbować, jeszcze nie robiłam, odkąd poznałam to ciasto robię tylko z niego :)
Usuń