Szybkie ciasto piernikowe
Piernikowe to moje ulubione nie tylko świąteczne ciasto. Oczywiście czy to Boże Narodzenie czy
Wielkanoc - piernikowe musi być! Gości ono jednak na moim stole dość często. Bardzo je lubimy bo jest aromatyczne i wilgotne. Można zrobić wersję "na bogato" - przełożyć marmoladą różaną., oblać czekoladą i posypać orzechami. Mój dzisiejszy jest na pół bogato :) - bez marmolady.
Składniki
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl.powideł
- 1 szkl.cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników, można dodać rodzynki i orzechy, polać polewą, posypać migdałami lub orzechami.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na końcu dodać powidła i przyprawy. Piec około 50 minut w 180C.
Jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńU mnie na IV miejscu - Im-ce - sernik, II m-ce - szarlotka, III m-ce - makowiec :)
UsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńŁatwy przepis spróbuję
OdpowiedzUsuńBardzo łatwy i zawsze się udaje :) polecam
UsuńFajny przepis ...skorzystam bardzo chętnie. Lubię korzenne smaki na słodko...jak mnie bardzo najdzie wtedy robię sobie w mikrofali mini pierniczek.
OdpowiedzUsuńJak reanimuję moją mikrofalę zgłoszę się po przepis z dziką rozkoszą :)
Usuń