Domowe musli FIT

Ktoś może zapytać - po co robić domowe musli? wszak półki sklepowe uginają się od przeróżnych, już gotowych mieszanek. Tak Kochani, ale jeśli ktoś dba o to, co je, powinien wziąć sprawy w swoje ręce. Sklepowe musli zawierają niestety dużo cukru, emulgatory, fosforany i tłuszcz, a także konserwanty. Zrobienie własnej mieszanki musli to świetna zabawa i pewność, że to, co jemy, jest naprawdę zdrowe. Dzisiaj chciałaby przedstawić Wam moja ulubioną "muslinową" mieszankę.


  • 120 g płatków owsianych
  • 100 g płatków żytnich
  • 40 g rodzynek
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 60 g migdałów - posiekać
  • 40 g orzechów włoskich - posiekać
  • 20 g ziaren słonecznika
  • 20 g pestek dyni
Odważamy wszystkie składniki, wsypujemy je do miski, mieszamy i gotowe. Przechowujemy w szklanym lub plastikowym pojemniku.

2 komentarze:

  1. Yummy high protein homemade :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i to się nazywa dobrej jakości śniadanie. Chociaż nie przepadam za płatkami owsianymi i z chęcią wymieniłbym je na płatki zbożowe doceniam pomysł na domowe musli. Osobiście chyba z 2 lata kupuję z Biedronki w białej półkilogramowej puszce chyba za 15pln.

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger