Karkówka w pomidorowo-miodowej marynacie

Marynaty nadają mięsom soczystość i kruchość. Jeśli odpowiednio dobierzemy zioła, przyprawy i dodatki to świetny smak i aromat mamy gwarantowany. Moja dzisiejsza propozycja to karkówka w marynacie pomidorowo-miodowej - pyszna, delikatna i rozpływająca się w ustach. 


  • ok.800 g karkówki
  • Marynata:
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki sosu tabasco
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso pokroić w plastry, posmarować dokładnie marynatą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Jeśli zostanie nam marynata polewamy mięso. Naczynie przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej całą noc. Piec w 180 stopniach około 1 godziny. 

1 komentarz:

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger