Domowy zakwas na biały barszcz

  Biały barszcz i żurek najlepiej smakują na domowym zakwasie. Przygotowanie zakwasu jest dziecinnie proste, a doznania smakowe niesamowite. Zachęcam wszystkich do własnoręcznego przygotowania. Zakwas na żur i biały barszcz różnią się przede wszystkim mąką z której są przygotowane. To co je różni to również smak - barszcz jest łagodniejszy i bardziej kremowy.

zakwas na biały barszcz

- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 litr letniej wody
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 małe listki laurowe
- garść majeranku



Wodę przegotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia - musi być letnia. Do słoja lub kamionki wsypujemy mąkę i przyprawy oraz dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wlewamy wodę i bardzo dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Przykrywamy kilkakrotnie złożoną gazą lub lnianą ściereczką - obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach (od 3 do 5) zakwas jest gotowy, ma wtedy bardzo przyjemny zapach i kwaskowaty smak.

Jeśli ktoś woli bardziej intensywny smak, polecam zakwas na żurek.

2 komentarze:

  1. Och i tego szukalam, u Ciebie Justynko zawsze znajde to czego szukam 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie przepadam za zupą czosnkową. Czosnek używam, ale w niewielkiej ilości.
    Życzę radosnych Swiat, dużo uśmiechu i pozytywnych myśli.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger