Śledzie gajowego z suszonymi grzybami

Witajcie :) Dziś prawdziwie odpoczęłam :) Dzień był piękny więc część czasu spędziłam na tarasie. Postanowiłam więc zrobić śledzie o których już dawno słyszałam, ale jakoś jeszcze nie miałam okazji się z nimi zaprzyjaźnić. Śledzie gajowego, a jak gajowego muszą być grzybki. Przepisik dla śledziowych smakoszy więc wrzucam.


  • 4 śledzie Matiasy
  • garść suszonych grzybków
  • ogromniasta cebula
  • pieprz
  • 3 łychy koncentratu pomidorowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • dwa listki laurowe
Śledziki kroimy na kawałki, a grzyby moczymy godzinę. Po tym czasie grzybki gotujemy około 15 minut, jak przestygną kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Do podsmażonej cebuli dodajemy grzyby i smażymy przez chwilę. Pod koniec smażenia dodajemy listek, ziele, pieprz i koncentrat. Do przestygniętego sosu dodajemy pokrojone śledzie, mieszamy i przekładamy do słoika. Już po nocce spędzonej w lodowce śledzie są gotowe do degustacji :) Polecam :) Niech Wam wyjdą na zdrówko :)

Komentarze

  1. Wersja z grzybami musi być bardzo smaczna :) Pozdrawiam Justyś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, mniam, mniam, od samego patrzenia ślinka cieknie. Takich śledzików jeszcze nie jadłam :).

    OdpowiedzUsuń
  3. uświadomiłam sobie własnie że tak strasznie uwielbiam śledzie, a tak rzadko je robię :/ jakiś dziwny paradoks

    Twoje kuszą mnie niemiłosiernie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ponoć codziennie powinno się jeść śledzika :-) dla zdrowia :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śledzie są beeeeeeeeeeeeeeeeeeee :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiedziałam :) Czekałam na ten komentarz :)

      Usuń
    2. oj nasza Ela dziś trafia na nieswoje smaki ;))) hihihihi....ale i tak ją uwielbiamy :D

      Usuń
  6. Uwielbiam śledziki, przepis idealny dla mnie Justynko :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z grzybkami jeszcze nie jadłam a wygląda apetycznie :-) Pozdrawiam serdecznie i spadam na wieś bez internetu.

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawy przepis z grzybkami....chyba się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  9. każde śledzie są pycha,a z grzybkami to już w ogóle! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja tam lubię śledziki:) pyszka <3

    OdpowiedzUsuń
  11. muszę ją zrobić, ale intryguje mnie nazwa śledzie gajowego, skąd on wziął śledzie w gaju?! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek