Rabarbar do naleśników i deserów

    Rabarbar w słoikach to świetne rozwiązanie do naleśników, ciast, gofrów i deserów. Postanowiłam zrobić taki lekko wstawiony :) Taki rabarbar robiła moja ciocia i pamiętam jego smak do dziś.



Składniki:
  • 1kg rabarbaru
  • pół słoiczka miodu (ja wzięłam wielokwiatowy)
  • 100 ml wódki
Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do garnka wrzucamy pokrojony rabarbar. Czekamy aż się zagotuje, wtedy dodajemy miód i dusimy często mieszając, tak długo aż się rozpadnie i lekko odparuje. Po tym czasie wlewamy wódkę, mieszamy i jeszcze gotujemy przez chwilę. Przekładamy do czystych, suchych i wyparzonych słoików. Można je wyparzyć w piekarniku przez 15 minut w 130 st (wkładamy do zimnego). Gorący mus rabarbarowy przelewamy do gorących słoików. Pasteryzujemy w piekarniku 20 minut w tej samej temperaturze. Słoiki zostawiamy do wystygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. 

17 komentarzy:

  1. hmmm rabarbar u mnie odpada, ale taki wstawiony....:P muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja natomiast bardzo lubię rabarbar, ale w takiej formie jeszcze go nie próbowałam :) Myślę, że warto spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ja również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  3. O rany....Justyś...ten rabarbar to jest zalany:D
    Ale przepis świetny, szkoda że mój oberwany do cna. Ale jak odbije od ziemi...wrócę..skradnę przepis i wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kradnij i nie patrz na konsekwencje :) do deserów rewelacja :)

      Usuń
  4. Cześć, dzisiaj zawitam tutaj trochę nie na temat, ale myślę, że jakoś mi wybaczysz ;) Wyróżniłam Twój blog w Liebster Blog, a pod tym linkiem http://bulkubulku.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html znajdziesz listę pytań dla siebie. Dobrej zabawy i buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za uznanie :) jest mi bardzo miło :)

      Usuń
  5. Hmm rabarbar jest pycha a takiego "wstawionego" nie próbowałyśmy:)
    Dzięki za przepis!
    Pozdrawiamy
    Magda i Agnieszka:*
    http://handmadeowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bierzcie i próbujcie :) ja go bardzo lubię :) może i Wam przypadnie do gustu :)

      Usuń
  6. A czy wódka nie wyparuje podczas gotowania i nie straci procentów ? Przepis ciekawy, rabarbar lubię, a w takiej postaci jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak z procentami, ale w smaku wyczuć "ducha" :) przynajmniej ja czuję :)

      Usuń
  7. Ciekawy przepis rabarbar z procentami, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki ciociny :) ciekawa jestem czy Ci zasmakuje :)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger