Ciasto z serii "Smaki dzieciństwa". Co tydzień moja babcia piekła drożdżówkę urozmaicając ją jedynie sezonowymi owocami lub innymi dodatkami. W domu nikogo nie muszę namawiać na drożdżówkę, wszyscy bardzo ją lubimy, a ja zadowolona z tego faktu chętnie i często robię. Oto przepis mojej babci na puszystą, mięciutką i pyszną drożdżówkę :)  


Na ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanka cukru
  • 5 dag drożdży (pół kostki)
  • 1 szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • ok. 1 kg śliwek węgierek
Na kruszonkę:
  • 25 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 10 łyżek mąki
Na lukier:
  • 15 dkg cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody
Z drożdży, letniego mleka i pół łyżeczki mąki zrobić rozczyn.  Do miski wsypać, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, dodać jajka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dobrze wyrobić, dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasto uformować w kulę, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki umyć, przekroić na pół, wypestkować i ułożyć na cieście lekko dociskając. Odstawić do podrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce. Wierzch ciasta posypać kruszonką. Wstawić blaszką do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 minut. Zostawić do wystygnięcia i polać lukrem. Smacznego :)

Komentarze

  1. Super:) Smacznego!
    Tak się składa, że dzisiaj zrobiłam taką samą, tyle, że na wierzchu mam polewę czekoladową z odrobiną budyniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje, takiej jeszcze nie próbowałam :)

      Usuń
  2. Justynko ale wyrośnięte, puszyste aż ślinka cieknie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszniutka, poproszę kawałeczek do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta drożdżówka jest niesamowita !!!! Mniam !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale bym zjadła!!! i kubek herbatki do tego...mmmm..

    OdpowiedzUsuń
  6. oj ,jak to ciacho wygląda....ślinka mi cieknie,lubię takie proste tradycyjne ciasta bo są ponadczasowe i nigdy się nie nudzą

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba wypróbuję Twój przepis i zrobię niespodziankę mojej lubej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciacho fantastyczne. Kradnę kawałeczek, śliwkom nie popuszczam

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zajadam niemalże identyczną drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką też z przepisu babci. Nigdy jednak nie robię lukru ani żadnej cukrowej polewy. Po pierwsze dla mojej rodzinki jest zbyt słodkie ciasto, po drugie lepi się po palcach. Drożdżówki dzieci lubią zajadać z rączki, więc lepiące nie przejdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta moja z dzieciństwa jest z lukrem i rzeczywiście to chyba coś co nas charakteryzuje, w wielu domach jadłam drożdżówkę i lukru nie znalazłam :) To widocznie taka nasza rodzinna tradycja :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek