Chlebek bananowy

Chlebek bananowy od jakiegoś czasu króluje na naszym stole. Jest to świetny sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Wypróbowałam mnóstwo internetowych przepisów i mój ideał znalazłam na blogu AniaGotuje.pl. Przepis jest tak dobry, że nie musiałam go dostosowywać do swoich potrzeb - zmniejszyłam tylko ilość cukru. Tak jak Ania zapewnia jest to ciasto, które zawsze się udaje - podpisuje się pod tym i polecam.



  • 3 duże lub cztery małe bardzo dojrzałe banany - rozgniatamy widelcem
  • 70 g masła - roztapiamy
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody

Do rozgniecionych bananów dodajemy letnie masło i dokładnie mieszamy. Ubijamy jajko z cukrem i kiedy uzyskamy puszystą, jasną masę dodajemy do bananów z masłem i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z solą i soda i dodajemy do bananowej masy - dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do keksówki natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Na wierzch układamy przekrojonego wzdłuż banana. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 60 minut. Po tym czasie zostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku na 10 minut. Następnie wyjmujemy z keksówki i studzimy na kratce. 

12 komentarzy:

  1. Takiego chlebka jeszcze nie jadłam ale gdzieś już widziałam przepis :) moja córcia to robi placuszki bananowe :) dziękuję za przepis zlecę do zrobienia Oli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam kiedyś przygodę z ciastem bananowym, które chciałam upiec w maszynie do chleba, nie wezwaliśmy straży pożarnej tylko dlatego, że było mi wstyd i kłęby dymu zostały opanowane, ale twój przepis mógłby mi się udać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebki bananowe są ostatnio bardzo modne :D Aż che się samemu spróbować. Podoba mi się wizualnie Twoja wersja :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego chleba jeszcze nigdy nie jadłam, aż z chęcią go wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię chlebek bananowy i często robię, bo w domu zawsze są banany i szybciutko robią się mocno dojrzałe. Przepis bardzo podobny, jedynie u mnie dodatek wiórek kokosowych i orzechów, ale następnym razem zrobię Twoją wersję :) Wygląda przepysznie :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek bananowy czasami piekę. To jest jedno z ciast, które jak sobie o nim przypomnę, to piekę w kółko. Potem zapominam na jakiś czas i znowu wracam. I tak w koło :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dawno go nie piekłam chociaż bardzo lubię te chlebki

    OdpowiedzUsuń
  8. Przeważnie banany, których juz nikt nie ruszy lądują u mnie w chlebku bananowym. Dzieci go bardzo lubią ☺️

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba każdy choż raz upiekł ten chlebek. Śmiem twierdzić, że obok szarlotki to drugie bardzo popularne ciasto wśród Polaków. U mnie też czasami się zdarza, najczęściej w sezonie jesienno-zimowym, kiedy brak sezonowych owoców.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie piekłam chlebka bananowego i nie wiadomo czy kiedykolwiek będę to robić. Sama mam uczulenie na banany i ich nie tykam, nawet w formie przetworzonej nie mogę jeść. Same banany zjadane sa przez moją rodzinę i znikają szybko. Jednak zostawię sobie na jakąś okazję i upiekę kiedyś dla moich dzieci. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdzieś już widziałam ten przepis. Ciekawa jestem smaku tego chlebka.

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger