Chipsy z jarmużu "na ostro"

 Chipsy z jarmużu to wręcz legendarna wśród blogerów przekąska. Wiele razy zastanawiałam się jak też mogą smakować, wiele razy również mało brakowało, a zagościłyby na moim stole. Przeglądałam przepisy, czytałam achy i ochy, w końcu postanowiłam przekonać się na swoim własnym podniebieniu. Wybrałam opcję "na ostro" jakoś tak bardziej mi podchodzi :)


O jarmużu pisałam na "U mnie na wsi" zapraszam do lektury tutaj. Chipsy z jarmużu to zdrowa przekąska, bardzo leciutka, chrupiąca, smaczna i zdrowa. Przygotowanie jej jest bardzo proste.


Jarmuż umyć, osuszyć, usunąć łodygi, porwać na małe kawałki. Włożyć do miski, skropić olejem, oprószyć solą i chilli i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć jarmuż tak, aby liście na siebie nie nachodziły. i piec prze około 10 minut. Trzeba bardzo uważać, aby jarmuż się nie spalił, musi być jednak chrupiący.


Chipsy można zrobić również z innymi ulubionymi przyprawami, nawet na słodko, ale to innym razem :)


3 komentarze:

  1. uwielbiamy po prostu! pyszna i zdrowa przegryzka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam. Brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam :D
    grlfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger