Chipsy z jarmużu "na ostro"
Chipsy z jarmużu to wręcz legendarna wśród blogerów przekąska. Wiele razy zastanawiałam się jak też mogą smakować, wiele razy również mało brakowało, a zagościłyby na moim stole. Przeglądałam przepisy, czytałam achy i ochy, w końcu postanowiłam przekonać się na swoim własnym podniebieniu. Wybrałam opcję "na ostro" jakoś tak bardziej mi podchodzi :)
O jarmużu pisałam na "U mnie na wsi" zapraszam do lektury tutaj. Chipsy z jarmużu to zdrowa przekąska, bardzo leciutka, chrupiąca, smaczna i zdrowa. Przygotowanie jej jest bardzo proste.
Jarmuż umyć, osuszyć, usunąć łodygi, porwać na małe kawałki. Włożyć do miski, skropić olejem, oprószyć solą i chilli i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć jarmuż tak, aby liście na siebie nie nachodziły. i piec prze około 10 minut. Trzeba bardzo uważać, aby jarmuż się nie spalił, musi być jednak chrupiący.
Chipsy można zrobić również z innymi ulubionymi przyprawami, nawet na słodko, ale to innym razem :)
uwielbiamy po prostu! pyszna i zdrowa przegryzka :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam. Brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńgrlfashion.blogspot.com