Uffff.... jak gorąco :) Znalazłam dziś chwilkę, żeby pojawić się na blogu i poczęstować Was kieliszeczkiem rabarbarówki :) Przygotowania do ślubu idą pełną parą, a czasu tak mało - zostało tylko 27 dni :) Mam więc nadzieję, że wybaczycie mi i usprawiedliwicie moje nieobecności u Was :) A teraz przechodzimy do nalewki rabarbarowej - wspaniałej i smakowitej. 

rabarbarówka przepis
Potrzebujemy:
  • 1 kg rabarbaru - umytego, obranego i pokrojonego w 1 cm plastry
  • 500 g cukru
  • 1 l wódki - najlepsza Żytniówka
    Pokrojony rabarbar wrzucić do butli albo słoja, zasypać cukrem, wymieszać i zostawić na 24 godziny. Po upływie tego czasu zalać wódką i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 4 tygodnie. Następnie przefiltrować przez gazę i przelać do wyparzonych butelek. Oj wspaniała :) trzeba mieć mnóstwo silnej woli żeby w odpowiednim czasie skończyć, bo może się okazać, że mamy ze sto nóg :) :) :) Rabarbarówka gotowa, goście mogą zjeżdżać ze wszech stron :) Nalewkowym smakoszom bardzo polecam :)

    rabarbarówka

    Komentarze

    1. No no, ! takiej jeszcze nie robiłam! Rabarbaru mam dużo w ogrodzie i wódeczka czysta też się znajdzie:)

      OdpowiedzUsuń
    2. Świetna jest pigwówka i agrestówka. Rok temu robiłem i POLECAM!

      OdpowiedzUsuń
    3. U Ciebie Justynko nalewka rabarbarowa, a u mnie napój rabarbarowy czyli widać, że sezon rabarbarowy w pełni :-)

      OdpowiedzUsuń
    4. I do tego Małgosiu nalewkowy. U mnie też królują. Justynko takiej jeszcze nie próbowałam. Musi być pyszna orzeźwiająca ;)

      OdpowiedzUsuń
    5. Właśnie się delektuję! Rewelacja!

      OdpowiedzUsuń
    6. W tamtym roku robiłam z kwiatów czarnego bzu, wyszła fantastyczna i mocna jak diabli! :-) w tym roku doszła jeszcze rabarbarówka wg pani przepisu :-) właśnie nastawiłam

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Mam nadzieję, że będzie smakować;) z wódką jest słaba, bo rabarbar z cukrem puszcza mnóstwo soku, można więc dla wzmocnienia zrobić ze spirytusem ;) my uwielbiamy rabarbarówkę ;) będę robić w sobotę;)

        Usuń
    7. Tak bzową robiłam na najmocniejszym spirytusie wg przepisu jakichś zakonników - efekt był pozytywnie piorunujący :-) nawet krytyczni członkowie rodziny
      / czyt. teściowa/ mocno chwalili. Rabarbarówek zrobię kilka, i mocniejsze i słabsze. A ile butelek wyjdzie tak mniej więcej z pani przepisu?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Oj dokładnie nie pamiętam, ale wyszło dość dużo, rabarbar puścił dużo soku. Jeszcze została jedna butelczyna skrzętnie ukryta ;) właśnie się delektuję ;)

        Usuń
    8. Wczoraj nastawiłam. Dziś dodałam jeszcze listki mięty. Ciekawe co z tego wyjdzie...?
      Asia

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziś zlałam. Przepyszna! I ten delikatny posmak mięty...

        Usuń

    Prześlij komentarz

    Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

    Etykiety

    akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek