Pączki z piekarnika

   Co prawda do Tłustego Czwartku jeszcze trochę czasu, ale już dziś chcę Wam zaproponować pączki w wersji piekarnikowej. Mniej tłuszczu, mniej kalorii. 




1/2 szklanki mleka podgrzać, dodać łyżkę cukru i 2 łyżeczki drożdży - pozostawić kilka minut do wyrośnięcia.
2,5 szklanki mąki przesiać do miski, dodać szczyptę soli i 1/2 szklanki cukru - wymieszać. Podgrz1/2 szklanki mleka. Roztopić 50g masła lub margaryny. Do mąki dodać rozczyn z drożdży, ciepłe mleko, ostudzone masło, 1 jajko. Połączyć wszystkie składniki łyżką. Miskę przykryć i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto na oprószonej mąką stolnicy lekko rozklepać ręką na grubość 2 cm. Wyciąć szklanką pączki, nałożyć na nie łyżeczkę marmolady i zalepić. Zostawić do wyrośnięcia 30 minut. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, na środkowym poziomie przez 10 - 15 minut. Polukrować. Wyszło 17 pączków wycinanych mniejszą szklanką.

12 komentarzy:

  1. pieczone pączki, to dobry pomysł - mniej kaloryczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się, ale niestety to nie to, co na oleju :)

      Usuń
  2. Magda kuzynka
    Wygladaja smakowicie,zaraz sie wezme za pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny przepis dla mnie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię czasami podobne, ale moje w smaku przypominają bardziej bułeczki . W sam raz na podwieczorek .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te też bardziej bułeczki niż paczki przypominają :) Ale jak się chce słodkiego to wszystko smakuje :)

      Usuń
  5. zawsze to trochę mniej kalorii :) wyglądają super !!!

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger