Baleron z szynkowara na kanapki

Domowe wyroby mięsne są najlepsze. Piekę mięska na kanapki już od lat, ale zawsze w piekarniku. Kiedy dostałam w prezencie szynkowar nie bardzo wiedziałam jak się za niego wziąć. Z pomocą przyszedł mi blog Olgi Smile, gdzie znalazłam mnóstwo przepisów na "szynkowarowe" wędliny. Przedstawiam Wam dziś przepyszny przepis Olgi - częstujcie się :)


  • 1 kg karkówki
  • 2 l wody
  • 100 g soli peklowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liscie laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka przypraw do wieprzowiny
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
Karkówkę myjemy, osuszamy i z każdej strony nakłuwamy widelcem. Zagotowujemy 2 litry wody z listkami, zielem angielskim i czosnkiem, studzimy, wsypujemy sól peklową i mieszamy, zanurzany karkówkę i dociskamy. Wkładamy do lodówki na trzy dni. Po tym czasie wyjmujemy, obracamy i umieszczamy na kolejne trzy dni. Po tym czasie wyjąć z zalewy, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawami. Karkówkę wkładamy do woreczka, zakręcamy u góry i pakujemy do szynkowara. W wysokim garnku zagotowujemy wodę, wkładamy szynkowar, zmniejszamy gaz i parzymy karkówkę w temperaturze 80-85 stopni przez 1,5 godziny. Wyjmujemy szynkowar z garnka i zanurzamy w zimnej wodzie na jedną godzinę. Po tym czasie wstawiamy szynkowar do lodówki na dobę. Po tym czasie wyjmujemy baleron, który jest gotowy do krojenia na kanapki. 

Komentarze

  1. Tak, domowe najlepsze!
    Pysznie wygląda Twój baleron. Dawno nie robiłam niczego z szynkowara. Ale pewnie przez to, że mięsa jemy coraz mniej...

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja przygoda z szynkowarem skończyła się marnie. niby wszystko było O.K, ale nic mi nie wychodziło, a potem zrezygnowałam, zresztą z żalem. Wychodzę z założenia, że to co zrobione w domu zawsze jest lepsze od tego co kupione byle gdzie, ale u mnie zabrakło strony technicznej. Do mojego szynkowaru trzeba było kupić worki. O.K kupiłam. Pękały za każdym razem. Wszystko wyłaziło, wylewało się, przywierało brrr. Z żalem zrezygnowałam, naprawdę z wielkim żalem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie. Nie posiadam szynkowara więc raczej nie uda mi się odtworzyć Twojego przepisu, no chyba, że masz jakiś pomysł by jakoś ominąć ten krok ;) ? Nie mniej jednak jak pisałam wcześniej baleron wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co swojskie to najlepsze. My uwielbiamy tego typu szyneczki też sami pieczemy często, a jak jest możliwość to nawet wędzimy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świeży, pachnący chlebek...do niego zimne masło (prawdziwe!) i plaster takiej domowej wędlinki...mmm...rozmarzyłam się...

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawie każdy wie, że domowe i własnej roboty jest najlepsze :) Szynkowaru nie mam i raczej nie będę kupować. Mimo to zapisuję sobie przepis, może komuś podrzucę. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek