Nalewka miętowo-bazyliowa

Witajcie, witajcie :) Pogoda ostatnich dni lata nas rozpieszcza, a ja pochłonięta jestem nową pracą, ogrodem i zapasami na zimę :) Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na wspaniałą nalewkę bazyliowo-miętową. Przepis dostałam od Moni z bloga Szminka w wielkim mieście. Jedyne, co w przepisie zmieniłam, to spirytus zamieniłam na wódkę i dodałam większą ilość cukru - nie bardzo lubimy wytrawnych :) Smak niesamowity - polecam :)

A więc do dzieła :
  • 4 gałązki mięty
  • 1 gałązka bazylii
  • 1 szklanka cukru rozpuszczona w 1/3 szklanki wody
  • 1 litr wódki
Wodę zagotowałam z cukrem i odstawiłam do przestudzenia. Bazylię i miętę myłam i osuszyłam. Włożyłam do butli i zalałam syropem oraz wódką pozostawiając na miesiąc. Po tym czasie przefiltrowałam i przelałam do butelek. Teraz naleweczka dochodzi, dobrze żeby postała dwa miesiące, ale degustacji nie da się uniknąć :) Wspaniała :)


Komentarze

  1. Och Justynko, moje ulubione zioła połączone alkoholem... musi być doskonała :) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie, aż żałuję, że nie da się wycisnąć kilku kropelek z monitora. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. kuszące Justynko...ciekawy przepis na nalewkę,warto się skusić
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno wyjątkowa i ma taki ładny herbaciany kolor

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek