Rogaliki z masą makową

 Zachciało mi się rogalików z okazji św. Marcina, ale że ja Wielkopolanką od półtora roku dopiero jestem mogę robić oszukane :) Ciasto moje tradycyjne drożdżowe, któremu jestem wierna od lat :)


0,5 kg mąki
10 dkg drożdży
1 śmietana kwaśna
1 łyżka cukru
kostka Kasi
Na stolnicy posiekać margarynę z mąką. 


Zrobić rozczyn z drożdży dodając cukier i mleko. Jak urośnie dodać do mąki z margaryną i zagnieść. 



Następnie dodać śmietanę i zagnieść.


Wyrabiać przez chwilę, zostawić, aby odetchnęło i zabrać się za przygotowanie masy.


I teraz proszę Państwa wyjdzie całe moje oszukaństwo i lenistwo :) Masę makową kupiłam w puszeczce :) dodałam tylko jedno jajko i kilka kropel olejku migdałowego :)


Ciasto wałkujemy na mniej więcej 2 mm i kroimy w trójkąty. 


Na jeden z boków wykładamy łyżeczkę masy makowej. 

 

Zawijamy rogale, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach do momentu jak tylko lekko się przyrumienią. 



Zabieramy się za lukier - szklanka cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny, białko, kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystko należy wymieszać ze sobą i zmiksować. Orzechy włoskie posiekać i podpiec na patelni. 


Smarować rogaliki lukrem i posypywać orzechami. Co tam, ze oszukane - pyszne - polecam :)
Przepis dostępny również na Przepis na Kobietę

18 komentarzy:

  1. Tak sobie przpomniałam, że też mam masę makową gdzieś ;) zapowiada się pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis na ciasto polecam, jest najlepszy na świecie, a do środka możesz dać co tylko chcesz :)

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają. Pokusiłbym się na takie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. o rety ale mi ślinka cieknie! :) Justynko a z jakiej masy makowej korzystasz? Kiedyś jakąś kupiłam i była okrutnie aromatyzowana, może inna będzie lepsza, bo ja leniwa jestem i nie chce mi się robić. ;)
    A swoją drogą, jaka szkoda, że technologia nie pozwala jeszcze na przesyłanie takich smakowitości. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, ale byśmy mogły się częstować :) masę kupiłam z Lewiatana taką ichną :) byłam zadowolona, wiec mogę polecić z czystym sumieniem :)

      Usuń
  4. wyszły pięknie :) ale do ciasta drożdżowego ja nie mam cierpliwości :P więc popodziwiam na zdjęciach ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwierz mi Weroniko, ze do tego cista nie potrzeba cierpliwości :) zapewniam :)

      Usuń
  5. Bardzo smakowicie wyglądają. Tak sobie myślę, że i na święta doskonale by się nadawały... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I są bardzo smakowite, polecam na Święta i dni powszednie :)

      Usuń
  6. Mmmm, wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają pysznie :) ja nie musiałam piec, wczoraj po mszy rozdawali je u nas pod kościołem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale Ci dobrze, u mnie nie chcą rozdawać, muszę robić sama :)

      Usuń
  8. a ja je zrobiłam :D bo moj Mąz uwielbia makowe rzeczy, jak tak sobie, ale te byly pycha-znaczy ciasto-super przepis-bo masek makowa robilam bo mialam mielony mak w domu :) wiec cos tam wykombinowalam. Ale pomysl super i jeszcze raz to powiem ze ciasto jest rewelacyjne!!! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że spróbowałaś i potwierdzasz, ja odkąd mam ten przepis innych nie robię :)

      Usuń
  9. wyśmienite rogaliki, muszę spróbować :-) ja robię rogaliki z makiem ale w kruchym cieście :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też muszę wypróbować, jeszcze nie robiłam, odkąd poznałam to ciasto robię tylko z niego :)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger