Pasta jajeczna z wędzoną makrelą

Pasty jajeczne są pyszne i dają niesamowite możliwości. Można dowolnie dobierać składniki, kierując się własnymi upodobaniami. Smakują wyśmienicie do świeżo upieczonego chleba i do bagietki. Można je zajadać ze smakiem o każdej porze dnia i przy każdej okazji. Pasta jajeczna z wędzoną rybą jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a do tego przepyszna - polecam :)


  • mniejsza wędzona makrela
  • 6 jajek
  • szczypior
  • majonez
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Z wędzonej ryby usuwamy wszystkie ości i dzielimy na małe kawałki, a szczypior kroimy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy z majonezem i łyżeczką musztardy, doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze

  1. Robię identyczną, bo ja uwielbiam wszelakie pasty, czy to z serem, czy jajeczną, czy właśnie rybną. Ja tylko jeszcze do pasty z makreli dodaję kiszonego ogórka pokrojonego w drobną kosteczkę i cebulę, a tak to wszystkie składniki mam te same :) Ale mi z rana zrobiłaś smaka, chyba idę zrobić sobie na śniadanie pastę... Dzięki za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To następnym razem w chęcią dodam ogórka i cebulkę, musi być pyszna, bardzo bogata w smaku, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam wszelakie pasty do pieczywa :) Jajecznej z makrelą jeszcze nie robiłam, przeważnie robię z dodatkiem tuńczyka i drobno posiekanej cebulki, następnym razem wypróbuję Twoją wersję :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja wypróbuję Twoją, tuńczyk i cebulka z jajkiem brzmi bardzo smacznie :) pozdrawiam

      Usuń
  3. Robię pasty, w tym jajeczną, ale jeszcze z makrelą (ani żadną rybą) nie robiłam, choć podejrzewam, że to i dobre doskonałe do "uratowania" czegoś, czego jest zbyt dużo na przykład. Ja czasami kupuję za dużo makreli, tylko w jednym sklepie są dobre, a ja tam bywam raz na ruski rok i dlatego czasami się marnują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ma się zmarnować to zrób pastę, nie pożałujesz, jest pyszna :)

      Usuń
  4. Justynko pasta jajeczna z wędzona makrelą to smak z mojego dzieciństwa :) nas mama zawsze na piątek ja szykowała tylko bez musztardy, gałki i szczypiorku a z cebulką i majonezem. Odkąd mieszkam w Norwegii i mój mąż łapie makrele to ja ją piekę w piekarniku i robie taka sama pastę jak robiła mama i powiem Ci że z pieczona makrela jest 1000 razy lepsza niż z wędzona :) polecam, spróbuj :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musze wypróbować, choć u mnie na wsi nie ma sklepu rybnego i zakup świeżej makreli może zakrawać o cud :) jednak gdy tylko nadarzy się jakakolwiek okazja na zdobycie jej - wypróbuję :)

      Usuń
    2. Koniecznie :) oby się udało ja trafić :)

      Usuń
  5. Ja właśnie przygotowałam z czosnkiem niedźwiedzim. Uwielbiamy pastę jajeczną. Chyba namilej ją wspominam ze smaków dzieciństwa. Moja babcia często nam robiła podczas wakacji, bo wtedy tylko jadaliśmy, gdy był świeży szczypiorek. Mniam☺️ Robiłam ze szparagami, ale z rybą nigdy. Aż muszę spróbować ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zas nigdy nie robiłam ani z czosnkiem niedźwiedzim, ani ze szparagami - muszę wypróbować :)

      Usuń
  6. Ale mi apetytu narobiłaś.... Moje smaki z dzieciństwa. Niestety u mnie ciężko z dostępem do wędzonej makreli. Ale jak tylko będę w domu rodzinnym, to muszę pamiętać żeby sobie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, jak nie masz makreli może być inna wędzona rybka, będzie równie pysznie :)

      Usuń
  7. Pasta z makreli :-) pyszota! jedno z ulubionych i często produkowanych dań w moim domu :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja uwielbiam po prostu tą pastę :) Ja dodaje jeszcze żółty ser do tego :D Ale mi smaku narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiamy!
    Robię często z różną rybą. Twoja przypomina mi, że czas już zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to świetny sposób na "przemycenie" ryby dzieciom :)

      Usuń
  10. Dokładnie taka pastę robiła moja mama jak byłam dzieckiem! 😍😍😍 ale mi przypomniałaś! Wieki nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Praktycznie identyczną robi mój Partner. Uwielbiam. Zrobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię pasty różnego rodzaju, ale prawie nigdy ich nie robię. W sumie nie wiem dlaczego.

    Trzeba to zmienić, dodałabym jeszcze kiszonego ogórka i będzie pyszota. Wierzę, że i dzieciom posmakuje. :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie takiej pasty nie jadłam jeszcze, moi lubia makrelę z białym serem i ja się też przekonałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może i ja się przekonam :) muszę spróbować :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek