Ogórki z chilli i czosnkiem

  Dziś przedstawiam Wam przepis na nasze ulubione ogórki na ostro, z czosnkiem i chilli :) W domu mówimy na nie "żylety".  Co roku "żylety" muszą być :) Świetnie smakują do mięsa i jako zakąska do wódeczki :) 

  • 2,5 kg ogórków
  • 3 łyżki soli
Ogórki myjemy, suszymy i ze skórką kroimy w plastry. posypujemy solą, mieszamy i zostawiamy na 3 godziny. Po tym czasie odlewamy powstały sok.

  • 1,5 szklanki octu
  • 50 dag cukru
  • 3 łyżki chilli
  • 1,5 główki czosnku - w plasterkach
Wszystkie składniki zagotowujemy i studzimy. Zalewę wlewamy do ogórków i zostawiamy na 12 godzin. 


Po tym czasie wkładamy do słoików, ugniatamy i zalewamy pozostałą zalewą. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w 150 stopniach przez 20 minut.

5 komentarzy:

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger