Leczo z cukinii na zimę

  Witajcie, witajcie :) Dziś przedstawiam Wam leczo z cukinii w słoikach na zimę. Byłam z wizytą towarzysko-biznesową w Toruniu i dostałam od Rodzicielki Kirki trzy dorodne cukinie. W związku z tym, że się "przetworowo" rozwinęłam i wszystko co mi w ręce wpadnie nabijam w słoiki, nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby zrobić z nią coś innego. 


Cukinię umyłam, osuszyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. W związku z tym że była młodziutka nie wydrążałam. Było jej aż całe trzy kilo :) Do tego:
  • 1 kg papryki kolorowej (czerwona, żółta, zielona) - pokroić w kostkę
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg marchwi 
  • 1/2 kg pieczarek
Marchew pokroić w słupki, pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki włożyć do miski, zasypać dwoma łyżkami soli i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 3-5 godzin. Po tym czasie odlać powstały sok i przełożyć do garnka. 


Dodać 8 łyżek cukru, 3/4 szklanki octu, 1 szklankę oleju i 500 g koncentratu pomidorowego, kilka ziaren pieprzu. Wszystko gotować przez około 20 minut, gorącym leczo napełnić słoiki. Pasteryzować w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 20 minut. 
Słoiczki z leczo na zimę gotowe :)  Wystarczy ugotować ryż, podsmażyć kiełbaskę, posypać posiekaną pietruszką i gotowe :) Smacznego - polecam :)

14 komentarzy:

  1. Przepis wygląda ciekawie, wypróbuję w wolnej chwili :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewelinko, ja również pozdrawiam :)

      Usuń
  3. super przepis! u mnie na grządce wyrosły olbrzymy!nie było mnie dwa tygodnie, a one dały w tym czasie czadu:)pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, nie chciały na ciebie poczekać - to niedobre ogóry :) pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Kobieto...przygarnij mnie na zimę...podobno ma być ciężka, Indianie noszą chrust. :DD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przegarnę, przygarnę :) zapasów mam tyle, że dla wszystkich wystarczy :)

      Usuń
  5. mm uwielbiam! bardzo fajne takie zapasy domowe.. naturalne i zdrowe! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to prawda i choć sporo z nimi roboty bardzo lubię je przygotowywać :)

      Usuń
  6. Patrząc na te słoiki mam je ochotę odkręcic i podsmażyć smakowite warzywka razem z kiełbaską. Narobiłaś mi apetytu już z samego rana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My mamy ochotę na leczo czasami też od rana, jak mówię dzieciom, że dziś będzie na obiad, nie mogą się doczekać ;)

      Usuń
  7. Bardzo mi się podoba Twój przepis Justynko. Wracaj do zdrowia, by mieć dużo sił dla swoich pasji...

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger