Leczo z cukinii na zimę

Witajcie, witajcie :) Dziś przedstawiam Wam leczo z cukinii w słoikach na zimę. Byłam z wizytą towarzysko-biznesową w Toruniu i dostałam od Rodzicielki Kirki trzy dorodne cukinie. W związku z tym, że się "przetworowo" rozwinęłam i wszystko co mi w ręce wpadnie nabijam w słoiki, od razu w głowie zaświtał mi pomysł na leczo.


Cukinię umyłam, osuszyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. W związku z tym że była młodziutka nie wydrążałam. Było jej aż całe trzy kilo :) Do tego:
  • 1 kg papryki kolorowej (czerwona, żółta, zielona) - pokroić w kostkę 
  • 1/2 kg cebuli 
  • 1/2 kg marchwi 
  • 1/2 kg pieczarek 
Marchew pokroić w słupki, pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki włożyć do miski, zasypać dwoma łyżkami soli i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 3-5 godzin. Po tym czasie odlać powstały sok i przełożyć do garnka.


Dodać 8 łyżek cukru, 3/4 szklanki octu, 1 szklankę oleju i 500 g koncentratu pomidorowego, kilka ziaren pieprzu. Wszystko gotować przez około 20 minut, gorącym leczo napełnić słoiki. Pasteryzować w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 20 minut. 

Słoiczki z leczo na zimę gotowe :) Wystarczy ugotować ryż, podsmażyć kiełbaskę, posypać posiekaną pietruszką i gotowe :) Smacznego - polecam :)

Komentarze

  1. Przepis wygląda ciekawie, wypróbuję w wolnej chwili :).

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis! u mnie na grządce wyrosły olbrzymy!nie było mnie dwa tygodnie, a one dały w tym czasie czadu:)pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, nie chciały na ciebie poczekać - to niedobre ogóry :) pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Kobieto...przygarnij mnie na zimę...podobno ma być ciężka, Indianie noszą chrust. :DD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przegarnę, przygarnę :) zapasów mam tyle, że dla wszystkich wystarczy :)

      Usuń
  4. mm uwielbiam! bardzo fajne takie zapasy domowe.. naturalne i zdrowe! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to prawda i choć sporo z nimi roboty bardzo lubię je przygotowywać :)

      Usuń
  5. Patrząc na te słoiki mam je ochotę odkręcic i podsmażyć smakowite warzywka razem z kiełbaską. Narobiłaś mi apetytu już z samego rana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My mamy ochotę na leczo czasami też od rana, jak mówię dzieciom, że dziś będzie na obiad, nie mogą się doczekać ;)

      Usuń
  6. Bardzo mi się podoba Twój przepis Justynko. Wracaj do zdrowia, by mieć dużo sił dla swoich pasji...

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietnie wygląda. Na pewno skorzystam. Pozdrawiam, Anetta Gawryluk

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek