Domowe musli zawsze przygotowuję sama. Dbam o to, co jem dlatego półki sklepowe z musli omijam szerokim łukiem. Dlaczego? - bo mieszanki te zawierają niestety dużo cukru, emulgatory, fosforany i tłuszcz, a także konserwanty. Zrobienie własnej mieszanki musli to świetna zabawa i pewność, że to, co jemy, jest naprawdę zdrowe. Dzisiaj chciałaby przedstawić Wam moją mieszankę - orzechowe musli.



  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g płatków jaglanych
  • 100 g płatków orkiszowych
  • 50 g rodzynek
  • 50 g daktyli
  • 50 g żurawiny
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów ziemnych
Odważamy wszystkie składniki, wsypujemy je do miski, mieszamy i gotowe. Przechowujemy w szklanym lub plastikowym pojemniku.

Komentarze

  1. Nie przepadam, ale czytając to pomyślałam, a gdyby tak z tych wszystkich orzechów, oczywiście bez płatków zrobić masło orzechowe? Takie wieloorzechowe? Mogłoby być pyszne, albo okropne... Rodzynki byłyby do tego super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja takie musli robię wyłącznie sama i też te w sklepie omijam szerokim łukiem.
    Dodaję kilka innych składników i jem codziennie rano.
    Przechowuję osobno w pojemnikach i mieszam tuż przed spożyciem.
    Samo zdrowie :-)
    Pozdrawiam !
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie przepadam za musli i sama nie wiem czemu... jakoś nie podchodzą mi , a przecież to takie zdrowe jest :) czasami zmuszam się do nich ale to ostatnia rzecz po jak sięgam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam musli z orzechami :) Zdrowa porcja idealna na początek dnia !

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste, smaczne i zdrowe :-) Od czasu do czasu lubię zjeść musli.

    OdpowiedzUsuń
  6. Doceniam, ale na nic orzechowego nikt mnie nie skusi. Orzechy bardzo mnie uczulają...

    OdpowiedzUsuń
  7. I ja mam zawsze własną mieszankę musli w domu, a nawet nie tyle musli, co podpieczoną chrupiącą granolę, żeby zawsze, gdy przyjdzie ochota było pod ręką :)) Uwielbiam dodawać ją do jogurtu naturalnego :) Twoja mieszanka wygląda pysznie :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię przygotować sobie takie musli,podobnie jak piszesz nie kupuje gotowców bo jak się człowiek wgłębi w etykietę to wlos sie jeży na głowie od ilości cukru. Uwielbiam jako dodatek do jogurtu,z owocami czy nawet lekko polane sokiem z malin.
    Smacznie i zdrowo,tak trzymać.

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie domowe i własnej roboty musli to podstawa. Też dodaję orzechy i żurawinę. Moja Gosia je praktycznie codziennie, ja też :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Lekkie, syte, wartościowe uwielbiam takie dania. Chętnie bym to zjadła

    OdpowiedzUsuń
  11. Czasami robię taki miks,ale bez rodzynków bo ich nie lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Swoje najlepsze. Co jakiś czas mam taki pomysł i na tym u mnie się kończy. Muszę na jesień zrobić koniecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek