Orzechowe musli

Domowe musli zawsze przygotowuję sama. Dbam o to, co jem dlatego półki sklepowe z musli omijam szerokim łukiem. Dlaczego? - bo mieszanki te zawierają niestety dużo cukru, emulgatory, fosforany i tłuszcz, a także konserwanty. Zrobienie własnej mieszanki musli to świetna zabawa i pewność, że to, co jemy, jest naprawdę zdrowe. Dzisiaj chciałaby przedstawić Wam moją mieszankę - orzechowe musli.



  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g płatków jaglanych
  • 100 g płatków orkiszowych
  • 50 g rodzynek
  • 50 g daktyli
  • 50 g żurawiny
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów ziemnych
Odważamy wszystkie składniki, wsypujemy je do miski, mieszamy i gotowe. Przechowujemy w szklanym lub plastikowym pojemniku.

Komentarze

  1. Nie przepadam, ale czytając to pomyślałam, a gdyby tak z tych wszystkich orzechów, oczywiście bez płatków zrobić masło orzechowe? Takie wieloorzechowe? Mogłoby być pyszne, albo okropne... Rodzynki byłyby do tego super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja takie musli robię wyłącznie sama i też te w sklepie omijam szerokim łukiem.
    Dodaję kilka innych składników i jem codziennie rano.
    Przechowuję osobno w pojemnikach i mieszam tuż przed spożyciem.
    Samo zdrowie :-)
    Pozdrawiam !
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie przepadam za musli i sama nie wiem czemu... jakoś nie podchodzą mi , a przecież to takie zdrowe jest :) czasami zmuszam się do nich ale to ostatnia rzecz po jak sięgam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam musli z orzechami :) Zdrowa porcja idealna na początek dnia !

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste, smaczne i zdrowe :-) Od czasu do czasu lubię zjeść musli.

    OdpowiedzUsuń
  6. Doceniam, ale na nic orzechowego nikt mnie nie skusi. Orzechy bardzo mnie uczulają...

    OdpowiedzUsuń
  7. I ja mam zawsze własną mieszankę musli w domu, a nawet nie tyle musli, co podpieczoną chrupiącą granolę, żeby zawsze, gdy przyjdzie ochota było pod ręką :)) Uwielbiam dodawać ją do jogurtu naturalnego :) Twoja mieszanka wygląda pysznie :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię przygotować sobie takie musli,podobnie jak piszesz nie kupuje gotowców bo jak się człowiek wgłębi w etykietę to wlos sie jeży na głowie od ilości cukru. Uwielbiam jako dodatek do jogurtu,z owocami czy nawet lekko polane sokiem z malin.
    Smacznie i zdrowo,tak trzymać.

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie domowe i własnej roboty musli to podstawa. Też dodaję orzechy i żurawinę. Moja Gosia je praktycznie codziennie, ja też :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Lekkie, syte, wartościowe uwielbiam takie dania. Chętnie bym to zjadła

    OdpowiedzUsuń
  11. Czasami robię taki miks,ale bez rodzynków bo ich nie lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Swoje najlepsze. Co jakiś czas mam taki pomysł i na tym u mnie się kończy. Muszę na jesień zrobić koniecznie.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Popularne posty z tego bloga

Syrop z Lilaka

Pulpety po cygańsku