Frużelina wiśniowa to wiśnie w żelu, wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Bardzo lubimy z nią pancakes, jogurt z chia, gofry i panna cottę. Fruzelinę poznałam kilka lat temu i robiłam czereśniową, w tym roku postawiłam na wiśniową. Polecam :)


  • 1 kg wiśni - wypestkować
  • 6 łyżek cukru, można dodać mniej lub więcej w zależności od tego, jaką słodycz chcemy uzyskać
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • mała ilość zimnej wody

Wydrylowane wiśnie w garnku zasypać cukrem. Wstawić na mniejszy ogień, od czasu do czasu mieszać, aby puszczą sok. Pogotować około 30 minut, aby delikatnie zmiękły. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać w małej ilości wody i dodać do wiśni. Gotujemy na małym ogniu mieszając, aby sok zgęstniał. Gorącą frużelinę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. 

Komentarze

  1. Nigdy nie robiłam, nie wiem nawet czy jadłam, ale nazwa "frużelina" pięknie brzmi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam frużeliny. Zawsze dżem lub konfiturę. Mam w tym roku zamiar, ale jeszcze nic się nie zadziało. Z wiśni na pewno jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. I tu soe z Toba Justynko zgodze :) ja uwielbiam wisbowa frużeline i wiśniowe dżemy. Niestety nie robie sama bo nieam z czego als w Norwegii mają przepyszny dżem wiśniowy i ja tylko ten kupuje a w Szwecji maja właśnie taka typowa frużeline. Tylko teraz ze Szwecją granica zamknięta i niestety nie mogę jechać i jej kupić :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety nie robię, ale jadłam dawno temu i bardzo mi smakowała.
    Nie jadam dżemów, ale uwielbiam chutney. Myślę, że pora sobie przypomnieć, jak smakuje wiśniowa frużelina. U mnie można dostać pyszną w sklepie.
    Pozdrawiam!
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo ze wstydem powiem, że nigdy nie robiłam frużeliny i dlatego z przyjemnością wykonam Twój przepis i przekonam się jak będzie smakować na jakimś cieście

    OdpowiedzUsuń
  6. Super. Uwielbiam frużeliny owocowe, są pyszne i mają tak wiele zastosowań .
    Pozdrawiam ciepło Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam, mogłabym jeść samą ze słoika łyżkami :-) a najmłodszy w rodzinie zawsze do naleśników woła :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. A wiesz, że nigdy nie robiłam frużeliny? Zapiszę sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek