Makaron sojowy z cukinią - letni obiad

Pogoda od wczoraj zaczęła nas nieco rozpieszczać, więc przyszła ochota na coś lekkiego, a zarazem smacznego. Makaron sojowy z cukinią to pomysł na szybki, letni obiad. Nie ma co tracić czasu na stanie przy garach, trzeba korzystać z pięknej pogody, tym bardziej, że prognozy nie dają nam wielkich nadziei. Ostrość dania możecie sobie sami dostosowywać i dodać przyprawy według własnych preferencji.


  • 2 mniejsze cukinie
  • paczka makaronu sojowego z fasoli Mung
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • olej rzepakowy
  • sos sojowy
  • papryczka chilli lub szczypta pieprzu cayenne  
  • kawałek startego imbiru
  • parmezan

Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlewamy i pozostawiamy na sitku. Cukinię myjemy, za pomocą temperówki do warzyw, obieraczki lub noża kroimy cukinię w cienkie patyczki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Dodajemy cukinię i czosnek - podsmażamy aż się lekko zeszkli. Przekładamy makaron, dokładnie mieszamy, podsmażamy i doprawiamy sosem sojowym. Jeśli ktoś lubi "na ostro" może dodać chilli i imbir, Wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.

Komentarze

  1. Hm, dania z makaronem sojowym jeszcze nigdy mi się nie udały, choć przyznam, że próbowałam ledwie kilka razy i nie wiem, czy ja coś źle zrobiłam, czy po prostu to nie moja bajka... Musze jeszcze raz spróbować. Zawsze dobrze jest urozmaicić swoje dania...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj Iwonko, myślę, że się przekonasz :) można przygotować go z warzywami, z kurczakiem, daje on bardzo wiele możliwości, jest bardzo smaczny, a do tego lekki i zdrowy :)

      Usuń
  2. Wygląda egzotycznie, apetycznie i ciekawie. Chętnie wypróbuje ten przepis i zobaczę, czy domownikom zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, mam nadzieję, ze się rozsmakujecie :)

      Usuń
  3. Fantastyczna propozycja Jak ja kocham takie rzeczy! To jest normalna uczta dla zmysłów i nie tylko kropka proste do bólu ale bardzo bardzo wykwintne. Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, my jesteśmy strasznymi mięsożercami, ale odnajdujemy się również w takich lekkich, warzywnych daniach :)

      Usuń
  4. Świetna propozycja, kocham cukinię, pod każdą postacią, codziennie jest obecna w mojej kuchni. Z makaronem też robię, ale jeszcze nigdy z sojowym, dzięki za pomysł, w takiej wersji zrobię następnym razem :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i polecam, zrób koniecznie, mam nadzieję, ze będziesz zadowolona :)

      Usuń
  5. Nie wiedziałam, że można te dwa składniki połączyć :) Ja bym zrobiła ale z makaronem ryżowym :) Uwielbiam cukinię w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś robiłam tylko z ryżowym, ale rozsmakowałam się w sojowy i tak trzymam :)

      Usuń
  6. Świetny przepis, prosty smaczny i zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne! !Zjadłabym z wielką rozkoszą już teraz. Koniecznie zrobię jak tylko dotzre do mnie cukinia eko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia eko, jak to dumnie brzmi :) nie ma to jak z własnego ogródka :) najzdrowsza i najsmaczniejsza :)

      Usuń
  8. To chyba danie dla mnie. Prosto, szybko i bardzo pysznie. Nie można chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej jak masz Małgosiu u siebie w ogródku :) wtedy to już rzeczywiście nie można chcieć więcej :)

      Usuń
  9. Kapitalne zestawienie produktów, szczerze mówiąc nigdy nie jadłam tego makaronu... już wiem co przygotuję w piątek ;) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam makaron sojowy, bardzo smaczny, dzieci mówią na niego "gumki" :) wizualnie tez niczego sobie się prezentuje :)

      Usuń
  10. Lubię i makaron sojowy i cukinię, więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  11. Jako samodzielnego dania z makaronem sojowym w roli głównej nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale piekne danie i jakie smakowite! A ja mam tyle cukinii (od mamy dostałam), że dzięki Tobie mam od razu pomysł na super obiad. Latem zawsze wolę coś lżejszego i bezmięsnego. Ogromnie dziękuję i przepis zapisuję. Będę robić w weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie. Ja pewnie dodam jeszcze grzybki azjatyckie, które uwielbiam w połączeniu z tym makaronem.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny zestaw, uwielbiam cukinie, więc to zdecydowanie obiad dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek