Naszło mnie dziś na najlepsze lody na świecie. Nie, nie musicie wierzyć, po prostu doświadczcie sami. Tylko trzy składniki, minimum nakładu pracy, zadowolenie pełne. Zainspirowała mnie AniaGotuje.pl i jej Domowe Lody Śmietankowe. Polecam wszystkim, tak dobrych lodów to jeszcze nie jedliście. Śmietankowe, kremowe, orzechowe - cudowne. Wszyscy "lodożercy" będą w pełni usatysfakcjonowani.


  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy mleko skondensowane i mieszamy łyżką. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po upływie czasu wyjmujemy naczynie z lodówki i miksujemy 5 minut zaczynając od najniższych obrotów, zwiększając je. Po tym czasie wsypujemy orzechy, mieszamy łyżką i przelewamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażalki. Lody powinny być zamrożone po około 4 godzinach. Przed podaniem należy je wyjąć z zamrażalnika na kilka minut, aby zmiękły.

Komentarze

  1. Takie lody bez maszynki zdecydowanie mogłabym zrobić, niby nie przepadam, ale czasem jemy, w takim razie maszyna to dla mnie zbędny wydatek i zbędny grat, a bez niej... Na sto procent spróbuję! Muszę tylko gdzieś zapisać ten przepis, bo ja wszystko gubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, choć jest tak prosty, że spokojnie zapamiętasz, :)

      Usuń
  2. Ten przepis po raz trzeci mam przed oczami. Widocznie jest on moim przeznaczeniem i nie powinnam się bronić Przed wykonaniem tych cudowności. Aczkolwiek Obawiam się czy jestem w stanie podołać zadaniu ponieważ czasami w te dni jestem gotowa spierniczyć nawet lody!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie jest to możliwe :) nie ma tu czego spierniczyć :) odwagi :)

      Usuń
  3. Prosty, klasyczny przepis. Takie lubię najbardziej. Ps. Chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie domowe lody najlepsze, Twoje wyglądają obłędnie i jeszcze z orzeszkami, jestem Twoja he he :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo mi miło, są pyszne, dlatego polecam :)

      Usuń
  5. Lody domowe najlepsze! Zjadłabym Twoje od razu, ale orzechy to dla mnie zabójstwo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak niestety wszyscy nie mogą, u nas nie ma domowników uczulonych, a gości zawsze pytam. Mam zawsze kilka smaków do wyboru jakby co :)

      Usuń
  6. Przepis idealny dla mnie. Kiedy doba jest zdecydowanie za krótka, a ja nie wiem co robić najpierw, takie lody to mały pikuś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu doba na wsi jest zawsze za krótka :) dlatego wybieram to co proste i szybkie :)

      Usuń
  7. Wreszcie domowe lody bez konieczności kupowania specjalnej maszynki. Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak szczególnie jak ktoś nie dysponuje dużą ilością miejsca w kuchni :)

      Usuń
  8. Takie swoje i zrobione bez maszynki to ja poproszę ☺️ Orzechowe to akurat moje ulubione.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem fanką wszelkiej maści lodów, najmniej kakaowe lub czekoladowe :)

      Usuń
  9. To co robione w zaciszu domowym, domowymi sposobami zawsze jest najlepsze :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek