Chlebek bananowy od jakiegoś czasu króluje na naszym stole. Jest to świetny sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Wypróbowałam mnóstwo internetowych przepisów i mój ideał znalazłam na blogu AniaGotuje.pl. Przepis jest tak dobry, że nie musiałam go dostosowywać do swoich potrzeb - zmniejszyłam tylko ilość cukru. Tak jak Ania zapewnia jest to ciasto, które zawsze się udaje - podpisuje się pod tym i polecam.



  • 3 duże lub cztery małe bardzo dojrzałe banany - rozgniatamy widelcem
  • 70 g masła - roztapiamy
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody

Do rozgniecionych bananów dodajemy letnie masło i dokładnie mieszamy. Ubijamy jajko z cukrem i kiedy uzyskamy puszystą, jasną masę dodajemy do bananów z masłem i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z solą i soda i dodajemy do bananowej masy - dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do keksówki natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Na wierzch układamy przekrojonego wzdłuż banana. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 60 minut. Po tym czasie zostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku na 10 minut. Następnie wyjmujemy z keksówki i studzimy na kratce. 

Komentarze

  1. Takiego chlebka jeszcze nie jadłam ale gdzieś już widziałam przepis :) moja córcia to robi placuszki bananowe :) dziękuję za przepis zlecę do zrobienia Oli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, ze Ola pokocha i będzie często piec, bananowy chlebek jest the best :)

      Usuń
  2. Miałam kiedyś przygodę z ciastem bananowym, które chciałam upiec w maszynie do chleba, nie wezwaliśmy straży pożarnej tylko dlatego, że było mi wstyd i kłęby dymu zostały opanowane, ale twój przepis mógłby mi się udać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebki bananowe są ostatnio bardzo modne :D Aż che się samemu spróbować. Podoba mi się wizualnie Twoja wersja :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo modne, wypróbowałam różne internetowe przepisy, ten jest najlepszy :)

      Usuń
  4. Takiego chleba jeszcze nigdy nie jadłam, aż z chęcią go wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki oszukany chleb, raczej ciasto do popołudniowej kawki :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię chlebek bananowy i często robię, bo w domu zawsze są banany i szybciutko robią się mocno dojrzałe. Przepis bardzo podobny, jedynie u mnie dodatek wiórek kokosowych i orzechów, ale następnym razem zrobię Twoją wersję :) Wygląda przepysznie :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wykupuję wszystkie czarne banany z warzywniaka, a klienci patrzą na mnie podejrzanie :)

      Usuń
  6. Chlebek bananowy czasami piekę. To jest jedno z ciast, które jak sobie o nim przypomnę, to piekę w kółko. Potem zapominam na jakiś czas i znowu wracam. I tak w koło :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dawno go nie piekłam chociaż bardzo lubię te chlebki

    OdpowiedzUsuń
  8. Przeważnie banany, których juz nikt nie ruszy lądują u mnie w chlebku bananowym. Dzieci go bardzo lubią ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, u mnie znika z prędkością światła :)

      Usuń
  9. Chyba każdy choż raz upiekł ten chlebek. Śmiem twierdzić, że obok szarlotki to drugie bardzo popularne ciasto wśród Polaków. U mnie też czasami się zdarza, najczęściej w sezonie jesienno-zimowym, kiedy brak sezonowych owoców.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie piekłam chlebka bananowego i nie wiadomo czy kiedykolwiek będę to robić. Sama mam uczulenie na banany i ich nie tykam, nawet w formie przetworzonej nie mogę jeść. Same banany zjadane sa przez moją rodzinę i znikają szybko. Jednak zostawię sobie na jakąś okazję i upiekę kiedyś dla moich dzieci. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdzieś już widziałam ten przepis. Ciekawa jestem smaku tego chlebka.

    OdpowiedzUsuń
  12. Chlebek bananowy ma swój unikatowy smak :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek