Domowy zawijany boczek z szynkowara

Nie ma to jak kawał porządnego boczku przygotowanego w domowym zaciszu. Moje doświadczenie z szynkowarem jest jeszcze małe, ale zadowolona z Baleronu postanowiłam testować kolejne wędliny z bardzo smacznej strony Olgi Smile. Dziś polecam Wam jej Zawijany Boczek.


  • 1 kg surowego, chudego boczku bez chrząstek i skóry 
  • 2 litry wody 
  • 100 g soli peklowej 
  • 8 ząbków czosnku 
  • 1,5 zmielonego pieprzu 
  • 3 łyżki musztardy 
  • 3 liście laurowe 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
Cztery ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. Wodę zagotowujemy z czosnkiem, zielem i liściem. Odstawiamy, studzimy i kiedy uzyska temperaturę pokojową dodajemy sól i mieszamy aż się rozpuści. Boczek ponakłuwać z obu stron na całej długości. Zanurzyć w wodzie, obciążyć talerzykiem i wstawić do lodówki na minimum dwie doby. Po tym czasie wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. cztery ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i wmasowujemy w boczek, smarujemy go musztardą i posypujemy pieprzem. Zawijamy w folię i wkładamy na dobę do lodówki. Po tym czasie papierowym ręcznikiem zdejmujemy z boczku musztardę, pieprz i czosnek. Boczek bardzo ciasno zwijamy, wkładamy do woreczka i zakręcamy go. Wkładamy do szynkowara i zamykamy go mocno dociskając. W wysokim garnku zagotowujemy wodę, wkładamy szynkowar, zmniejszamy gaz i parzymy w temperaturze 80-85 stopni przez 1,5 godziny. Wyjmujemy szynkowar z garnka i zanurzamy w zimnej wodzie na jedną godzinę. Po tym czasie wstawiamy szynkowar do lodówki na dobę, następnie wyjmujemy boczek, który jest już gotowy do krojenia na kanapki.

Komentarze

  1. Mam szynkowar i próbowałam robić, niestety miałam problemy w woreczkami, mimo, że dostosowane i specjalne do szynkowara pękały i potem miałam niedogotowane niezbyt jadalne mięso. A wiele sobie obiecywałam, bo lubię własne wyroby wszelakie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, na boczek zrobiony inaczej. Idealnie teraz na święta się nada. Dziękuję kochana za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, to jest to co lubię :) Boczek mogłabym jeść nawet pod wodą. Za boczkiem tęskniliśmy na Bliskim Wschodzie, nawet po nocach nam się śniła jajecznica na boczku wieprzowym, bo ta na wołowym czy z indyka to nie to już nie to samo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak smakowicie wygląda!
    Wieki boczku nie jadłam...Taki z szybkowara to musi smakować cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mi ślinka poleciała tak on pięknie wygląda :) no narobilas mi smaka Justynko :) przepis się przyda

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój mąż byłby zachwycony! 😍 często robię domowe wędliny, spróbuję tej z Twojego przepisu 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis podrzucę koleżance, która zajmuje się takimi wyrobami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szynkowar stoi od 2 lat zapakowany w nowym kartonie... Ciągle mi z nim nie po drodze. Ale boczek wygląda extra i mój mąż jak go zobaczy, to oczy mu się zaświeciły. Jak nic muszę to nadrobić i zabrać się za produkcję wędlin z szynkowara☺️

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jestem wielką fanką boczku, choć do pewnych dań jest on dla mnie wręcz niezbędny. Dla zróżnicowania dań i potraw w domu, na pewno warto kiedyś zrobić. Przyznam też, że prezentuje się znakomicie. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek