Domowa granola - śliwka z czekoladą

Śniadaniowe mieszanki są u nas na co dzień dostępne. Kończy się jedna, robię kolejną. Wyśmienite, zdrowe i bardzo smaczne. Dają wiele możliwości, bo każdy może dorzucić do nich coś od siebie. Były już orzechowe, te z żurawiną, czekoladą, bananem, daktylami, dziś przyszedł czas na śliwkę z czekoladą. Polecam :)


  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g płatków jaglanych
  • 100 g płatków orkiszowych
Płatki wymieszać ze sobą.
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • szczypta soli
Składniki dokładnie wymieszać ze sobą do całkowitego połączenia. Wlewamy do miski z płatkami i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie. Pieczemy w 150 stopniach do uzyskania "złotego" koloru - około 1 godziny. Ja co jakiś czas wyjmuję blachę, żeby przemieszać.
Granolę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 
  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • tabliczka gorzkiej czekolady
Śliwki i czekoladę kroimy, dodajemy do zimnej granoli, mieszamy i gotowe.

Komentarze

  1. Słyszałam o tego typu przysmakach, ale nie jadłam, jakoś mnie nie kusi, wiem, że zdrowe, wiem, że dobre, wiem, że wartom, ale jakoś nie wiem, czy nasyciłabym się takim śniadaniem na słodko

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis spróbują przygotować gdyż wszystkie składniki mam Dziękuję bardzo przyda się włożę do słoika i będę miała jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny przepis dla osób, które lubią takie pełnowartościowe śniadania. Wygląda na zdjęciach apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Granolę uwielbiam chrupać "na sucho" przy komputerze 😉
    Przypomniałaś mi, że własnie się skończyła i trzeba jej dorobić 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoja granola jest zachwycająca!
    Muszę ją zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja koleżanka kocha te granolę i robi je bardzo często, a ja korzystam z jej umiejętności i wolę go czasu bo robi i dla mnie. Mi najbardziej smakują z żurawiną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam owsianki, ale granoli nigdy nie jadłam, ale bardzo chcę spróbować więc chyba przyszła na to pora 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne śniadanie dla mojego męża, zwłaszcza ze względu na czekoladę

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię granolę. Jadam, jak to na włoskie śniadania wypada, na słodko. Zrobię z miłą chęcią.Będzie to jakieś urozmaicenie, bo takiego składu jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliwka w czekoladzie to jeden z moich ulubionych smakołyków, więc taka granola musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Powiem Ci, że ten dodatek śliwki i czekolady...mmm. pycha. Wypróbuję na pewno:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam granole, ale dziwnym trafem ciągle je kupuję, a przecież w większość mają fatalny skład. Na szczęście kupuję bardzo, bardzo rzadko. Teraz zrobię sama w domu i będę z dziećmi chrupać na sucho, lub dodawać do jogurtu. Największa miłośniczka płatków wszelkiego rodzaju to moja córka. :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Domowa smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł, zdrowo i smacznie alternatywa dla normalnych słodyczy.

    OdpowiedzUsuń
  15. nigdy nie robiłam domowej, przyznam że mam ochotę aby spróbować

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek