Domowa granola - śliwka z czekoladą
Śniadaniowe mieszanki są u nas na co dzień dostępne. Kończy się jedna, robię kolejną. Wyśmienite, zdrowe i bardzo smaczne. Dają wiele możliwości, bo każdy może dorzucić do nich coś od siebie. Były już orzechowe, te z żurawiną, czekoladą, bananem, daktylami, dziś przyszedł czas na śliwkę z czekoladą. Polecam :)
- 200 g płatków owsianych
- 100 g płatków jaglanych
- 100 g płatków orkiszowych
Płatki wymieszać ze sobą.
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki płynnego miodu
- szczypta soli
Składniki dokładnie wymieszać ze sobą do całkowitego połączenia. Wlewamy do miski z płatkami i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie. Pieczemy w 150 stopniach do uzyskania "złotego" koloru - około 1 godziny. Ja co jakiś czas wyjmuję blachę, żeby przemieszać.
Granolę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
- 200 g śliwek kalifornijskich
- tabliczka gorzkiej czekolady
Śliwki i czekoladę kroimy, dodajemy do zimnej granoli, mieszamy i gotowe.
Słyszałam o tego typu przysmakach, ale nie jadłam, jakoś mnie nie kusi, wiem, że zdrowe, wiem, że dobre, wiem, że wartom, ale jakoś nie wiem, czy nasyciłabym się takim śniadaniem na słodko
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis spróbują przygotować gdyż wszystkie składniki mam Dziękuję bardzo przyda się włożę do słoika i będę miała jak znalazł
OdpowiedzUsuńIdealny przepis dla osób, które lubią takie pełnowartościowe śniadania. Wygląda na zdjęciach apetycznie
OdpowiedzUsuńGranolę uwielbiam chrupać "na sucho" przy komputerze 😉
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi, że własnie się skończyła i trzeba jej dorobić 😉
Twoja granola jest zachwycająca!
OdpowiedzUsuńMuszę ją zrobić.
Moja koleżanka kocha te granolę i robi je bardzo często, a ja korzystam z jej umiejętności i wolę go czasu bo robi i dla mnie. Mi najbardziej smakują z żurawiną :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsianki, ale granoli nigdy nie jadłam, ale bardzo chcę spróbować więc chyba przyszła na to pora 😊
OdpowiedzUsuńIdealne śniadanie dla mojego męża, zwłaszcza ze względu na czekoladę
OdpowiedzUsuńLubię granolę. Jadam, jak to na włoskie śniadania wypada, na słodko. Zrobię z miłą chęcią.Będzie to jakieś urozmaicenie, bo takiego składu jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńŚliwka w czekoladzie to jeden z moich ulubionych smakołyków, więc taka granola musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że ten dodatek śliwki i czekolady...mmm. pycha. Wypróbuję na pewno:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam granole, ale dziwnym trafem ciągle je kupuję, a przecież w większość mają fatalny skład. Na szczęście kupuję bardzo, bardzo rzadko. Teraz zrobię sama w domu i będę z dziećmi chrupać na sucho, lub dodawać do jogurtu. Największa miłośniczka płatków wszelkiego rodzaju to moja córka. :D
OdpowiedzUsuńDomowa smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, zdrowo i smacznie alternatywa dla normalnych słodyczy.
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam domowej, przyznam że mam ochotę aby spróbować
OdpowiedzUsuń