Proste ciasto na oleju - przepis podstawowy

Ciasto na oleju doskonale komponuje się z owocami. Możecie użyć do niego wszystkich owoców zarówno świeżych, jak i mrożonych. Można przygotować je z budyniem lub kruszonką. Przedstawiam Wam dziś przepis podstawowy. Smakuje również dobrze bez dodatków, oblane lukrem. Prosty i szybki przepis dla każdego.



  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku cytrynowego
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. W misce umieścić mokre składniki - mleko, olej, jajka i połączyć dokładnie za pomocą "rózgi". Wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem.

Komentarze

  1. Justynko nie ma możliwości żeby mi ciasto na oleju wyszło :) za każdym razem mamm zakalec i nie pytaj co ja takiego robię :) oczywiście podejdę do Twojego przepisu może ten będzie łaskawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo jestem ciekawa, ale według mnie nie ma takiej możliwości, dla bezpieczeństwa użyj produktów o tej samej temperaturze :)

      Usuń
  2. Naprawdę podstawowy przepis, ale takie najtrudniej znaleźć, muszę kiedyś spróbować. Wydaje mi się, że wystarczy dodać coś do masy, jakieś owoce a już będzie bogatsza i smaczniejsza wersja. Ja lubię kombinować.

    OdpowiedzUsuń
  3. I tyle ? Na prawdę, nie noo to ja koniecznie borę Twój przepis w obroty, w szczególności, że długi weekend jest więc wiem co upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak niewiele, a smaczne, możesz oczywiście poszaleć z dodatkami :)

      Usuń
  4. Uwielbiam ciasta, które przygotowuje się w tak prosty sposób.

    OdpowiedzUsuń
  5. tego przepisu nauczyła mnie moja teściowa, proste i łatwe ciasto :D Bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka teściowa to skarb :) mnie uczyła babcia, bo teściowej niestety nie zdążyłam poznać :(

      Usuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie.
    Nie piekę ciast na oleju, ale chyba czas spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasta na oleju wychodzą mi absolutnie zawsze 😍 piękę bardzo podobne do Twojego ale z mniejszą ilością cukru i koniecznie z owocami i kruszonką! 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie udoskonalenia mile widziane :) spróbuję tez zmniejszyć ilość cukru i poeksperymentować z dodatkami :)

      Usuń
  8. Robię to ciasto w identycznych proporcjach jak Ty :) Bardzo je lubię

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasta na oleju są proste i pyszne. Robię je często. Czasem z owocami, czasem z twarogiem nawet.
    No i narobiłaś mi apetytu, lecę do kuchni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lec Małgosiu, leć, a ja też polecę i spróbuję z twarogiem :) bo mnie zachęciłaś :)

      Usuń
  10. Moja Babunia robi takie z jabłkami i z truskawkami. Czasami ze śliwkami. Pyszota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis to też Babuni, one zawsze wiedzą co najlepsze :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek