Cytrynowa babka polana czekoladą

Na ostatnią niedzielę karnawału proponuję zrobić wielkanocną babkową przymiarkę :) Czemu wielkanocną? - bo niestety w wielu domach babki piecze się tylko na te Święta. Czemu niestety? - bo przepisów na babki jest całe mnóstwo, a to wspaniały wypiek nadający się na każdy dzień roku - nie tylko od Święta :) Niektórzy boją się babek, bo są "chimeryczne", bo często nie wychodzą tak, jakbyśmy chcieli. Przepis na sukces jest w przypadku babki bardzo prosty - wszystkie składniki musza mieć taką samą temperaturę. Zapraszam na cytrynowa babkę z czekoladą - normalnie "miodzio" :) 


  • 225 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 300 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 330 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml mleka
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodajemy sok z cytryny. Do masy dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz mleko - cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu wyjmujemy z formy i polewamy czekoladą, dekorujemy migdałowymi płatkami.

2 komentarze:

  1. Mam podoba formę chyba zrobię na Wielkanoc

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, wygląda przepysznie. Przepis koniecznie muszę wypróbować, bo uwielbiam babki!

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger