Zrazy z szynki ze śliwkami

Niedziela to piękny, rodzinny dzień radości :) Powinniśmy korzystać z niej do woli i świętować jak tylko się da. To czas na rodzinne podsumowanie minionego tygodnia i snucie planów na zbliżający się. To dzień odpoczynku i czas na przyjemności. Niedziela to wspólny, uroczyście podany obiad. Moja dla Was niedzielna propozycja - zrazy z szynki ze śliwkami - pychota :) Miłej, radosnej niedzieli wszystkim :)


  • 750g - 850 g szynki bez kości
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • wrzątek
  • musztarda
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • jałowiec
  • liść laurowy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
Mięso kroimy na plastry, mocno rozbijamy, oprószamy pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi, odstawić do lodówki na 1 godzinę, można oczywiście dłużej :) Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą (ok. 1 łyżeczki) układamy po 1 plasterku boczku, 2 śliwki, zwijamy i spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy zrazy z wszystkich stron. Mięso przekładamy do garnka. Na patelni i oleju po mięsie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Zeszklone przekładamy do garnka na zrazy. Na patelnię wlewamy wodę chwilę gotujemy i zalewamy nią zrazy. Dodajemy przyprawy i zioła. Dusimy pod przykryciem aby mięso było miękkie - około 30 minut.

Komentarze

  1. Justynko zawsze zrobisz mu smaka na coś dobrego
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana uwielbiam do Ciebie zaglądać, bo zawsze znajdę u Ciebie genialny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi niesamowicie :) w takim razie zapraszam do zaglądania :)

      Usuń
  3. Ach pyszności, ślinka leci...:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. I jak po takim przepisie ograniczyć jedzenie miesa??? No, po prostu się nie da :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Justynka... jakie piękne zdjęcie... jako estetka, dostrzegam żarełko najpierw oczami :)
    Propozycja obiadu w moich klimatach smakowych, bardzo lubię takie połączenia.
    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  6. Mięso i owoce to zawsze pyszna para!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tak :) dlanke niedziela to zawsze wspólny obiad, wspólny deser i spacer :) uwielbiamy to... A Twoje zraziki wyglądają ciekawie i moi chłopcy uwielbiają coś takiego :)
    Będziemy działać w niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dałaś mi pomysł na obiad zrazy dawno u nas nie gościły ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Późno już, a ja się zrobiłam głodna. Smakowitości takie, że ojej :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek