Tort makowo-pomarańczowy

Tort makowo-pomarańczowy to moja, Kochani, propozycja na Święto Trzech Króli. Jestem w nim zakochana po uszy. Przepis absolutnie nie jest mój autorski, dostałam go, ciut, ciut zmodyfikowałam i upiekłam. Smaczny jest, oj smaczny - polecam :) i do tego łatwy w przygotowaniu :) Zapraszam :)



Blaty:
  • puszka masy makowej gotowej
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Amaretto
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić na puszystą masę, białka ze szczyptą soli na sztywno. Do masy makowej dodać mąkę i proszek do pieczenia - wymieszać do połączenia. Cały czas ubijając żółtka dodawać po łyżce masy makowej. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto podzielić na pół, z powstałej masy upiec dwa blaty o średnicy 24 cm - 30 minut każdy w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. 

Mus pomarańczowy:
Można użyć gotowego pomarańczowego dżemu
  • 3 pomarańcze
  • 1 galaretka pomarańczowa
Pomarańcze dokładnie obrać ze skórki i wszystkich błonek i podzielić na małe cząstki. Gotować parę minut, co jakiś czas mieszając, aż pomarańcze lekko się rozpadną ale pozostania na dnie około 2 łyżek soku. Odstawić z ognia, wsypać galaretkę, mieszać tak długo aż się rozpuści i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 

Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ser mascarpone
Śmietanę ubijać z cukrem pudrem, gdy będzie sztywna dodawać po łyżce serka cały czas ubijając. 

Pierwszy blat skrapiamy 3 łyżkami Amaretto, wykładamy na niego 1/3 kremu, pomarańczowy mus i następnie 1/3 kremy. Przykrywamy drugim blatem - skrapiamy go 3 łyżkami Amaretto. Wierzch i boki smarujemy resztą kremu i odstawiamy do lodówki. 

Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady - połamać na kostki
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
Składniki na polewę umieszczamy w garnku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ostygłą polewamy tort. 

Dekoracja:
  • 2 pomarańcze
  • suszona żurawina
  • daktyle
  • orzechy
Pomarańcze myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni roztapiamy 1/4 kostki masła, dodajemy 1/2 szklanki cukru. Smażymy pomarańcze około 10 minut z każdej strony, aż zaczną się karmelizować. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia. Udekorować tort.

Komentarze

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek