Buraczki w słoikach na zimę

Buraczki, buraczki.... Sporo z nimi roboty i do tego niezły bałagan w kuchni, ale nie wyobrażam sobie zimowych przetworów bez nich - buraczki muszą być. My lubimy je bez dodatków, wy jednak możecie dołożyć małe co nieco - marchewkę, jabłko, cebulę, czosnek... Tajemnica tych smacznych buraczków tkwi w zalewie, niesamowicie bogatej i cudownie intensywnej. 


  • 4 kg buraków
Jeśli chcecie dodać inne warzywa, możecie to śmiało zrobić. Trzeba tylko pamiętać, że podana ilość zalewy jest na 4 kg warzyw.
Buraki myjemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy 30 minut i odcedzamy. Pozostawiamy do ostygnięcia - ciepłe lepiej się obiera. Obrane buraki należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  • 0,5 l wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 2 łyżki soli
  • 350 g cukru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 liście laurowe
Zalewę zagotowujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ciepłą zalewamy buraczki i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Buraczki przekładamy do czystych, wyparzonych słoików. Ugniatamy delikatnie łyżką i na wierzch wlewamy zalewę. Pasteryzujemy w piekarniku w 130 stopniach 20 minut. 

Komentarze

  1. W sumie nigdy jeszcze nie robiłam buraczków w słoiki muszę wypróbować przepis łatwy więc do dzieła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bosko! muszę zrobić, bo uwielbiam buraki. Moje dzieci także, więc będzie jak znalazł na zimę. :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek