Chilli Con Carne
Chilli Con Carne to bardzo popularne danie kuchni meksykańskiej. Smaczne i bardzo aromatyczne, w ostatnim tygodniu stało się w moim domu daniem numer jeden. Mimo upałów na dworze nikomu nie przeszkadza jego rozgrzewający temperament 😂. Mnie również odpowiada, bo przecież lubię smacznie zjeść, a przy przygotowaniu się nie napracować 😜. Polecam Kochani - szybko, bez wysiłku i smacznie - czyli tak, jak lubimy.
- 500 g mięsa mielonego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 puszka pomidorów
- mały kartonik pomidorowego przecieru
- olej
- sól
- chili
Przygotować garnek z grubym dnem, wlać do niego trochę oleju, na rozgrzany włożyć mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę. Podsmażać na małym ogniu około 10 minut mieszając. Dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę, pomidory z puszki i przecier. Dokładnie wymieszać, dodać sól i chili do smaku i gotować na małym ogniu kolejne 10 minut. Gotowe - podajemy z chlebem.
Pyszne danie. Patrząc na składniki, wiem, że to dla mnie :)
OdpowiedzUsuń