Ekspresowe bułeczki drożdżowe z czarnuszką

Bułeczki domowe,  świeże i pachnące - jak często mamy na nie ochotę,  a jak bardzo nie chce nam się z nimi bawić. Mam dziś dla Was bardzo prosty przepis na ekspresowe bułeczki.  Niewiele czasu,  niewiele pracy i można cieszyć się wspaniałym domowym pieczywem. 


  • 1 kg mąki - ja używam typ 650, jest rewelacyjna do drożdżowych wypieków
  • 600 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 opakowania drożdży instant
  • czarnuszka
Wszystkie składniki przełożyć do misy robota. Hakiem dokładnie wymiesza ciasto. Z gotowego ciasta formować bułki, nakroić je ostrym nożem, posmarować wodą i posypać czarnuszką. Bułki pięknie rosną więc lepiej formować mniejsze. Piec w 200 stopniach około 20 minut.

5 komentarzy:

  1. Jeśli nie ma się robota to czy po wyrobieniu ręcznie nie trzeba odstawić do wyrośnięcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po wyrobieniu ręcznym postępuje się tak samo, jak po robocie :)

      Usuń
  2. Pysznie wyglądają więc spróbuję upiec.😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis banalnie prosty ..super...w piątek mam wolne więc zrobię na śniadanko 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie ekspresowe i apetycznie wyglądają. Można je posypać też sezamem, albo makiem czy lnem.

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger