Pomarańczowa babka gotowana
Babka gotowana jest smakowita. Przyznam szczerze, że dopiero po zamieszkaniu na wielkopolskiej ziemi ją poznałam. Nigdy wcześniej jej nie jadłam i nie robiłam. Miałam wiec na początku wielki problem. Rodzina chce na Wielkanoc gotowaną babkę, a ja nie mam pojęcia jak ją zrobić. Z poradą miał mi przyjść Internet i okazało się, że czekało mnie wielkie rozczarowanie, bo mimo iż jest w nim wiele przepisów i opisów, to babka z nich nie wychodzi taka jak powinna. Wypróbowałam wiele z nich. Jedne totalnie kiepskie, drugie w miarę, dzisiejsza zaś, którą Wam prezentuję jest najlepsza :)
- 250 g masła
- 6 dużych jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki skórki pomarańczowej - ja użyłam kandyzowanej własnej roboty - tutaj
Wszystkie składniki na babkę trzymamy przez kilka godzin w temperaturze pokojowej. Masło kroimy na mniejsze kawałki i ucieramy mikserem około 3 minut. Po tym czasie dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas ucierając. Po dodaniu całego cukru miksujemy jeszcze około 3 minut i zaczynamy dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Dodajemy skórkę pomarańczową i po łyżce mąki z proszkiem połączone ze sobą. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta i szpatułką bardzo delikatnie mieszamy aby się połączyły.
Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wkładamy do wysokiego garnka, zalewamy do 2/3 wysokości formy wrzątkiem i gotujemy 1,5 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli jest taka potrzeba obciążamy formę np. kamieniem. Po tym czasie wyjmujemy babkę z formy i zostawiamy do ostygnięcia. Polewamy roztopioną czekoladą lub lukrem i dekorujemy według uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)