Wigilijny karp smażony

  Karp - wydaje się, że od zawsze pojawia się na wigilijnym stole. W occie, w galarecie, pieczony, po żydowsku, faszerowany, na słodko - wszystkie przepisy wypróbowałam, wszystkich posmakowałam, ale nie ma jak smażony na masełku po "maminemu". Zapraszam więc Was na "rodzinny" przepis na smażonego karpia. 


karp - pokrojony w dzwonka lub filety
cytryna
sól
2 łyżki mąki
3 łyżki bułki tartej
masło

Karpia skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie solimy, panierujemy w mące z bułką tartą i smażymy na maśle, z obu stron, na piękny, złoty kolor. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger