Wigilijny karp smażony
Karp - wydaje się, że od zawsze pojawia się na wigilijnym stole. W occie, w galarecie, pieczony, po żydowsku, faszerowany, na słodko - wszystkie przepisy wypróbowałam, wszystkich posmakowałam, ale nie ma jak smażony na masełku po "maminemu". Zapraszam więc Was na "rodzinny" przepis na smażonego karpia.
- karp - pokrojony w dzwonka lub filety
- cytryna
- sól
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki bułki tartej
- masło
Karpia skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie solimy, panierujemy w mące z bułką tartą i smażymy na maśle, z obu stron, na piękny, złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)